katarinaicologne

2 år i Köln (Cologne) Tyskland.

karnevalen i Köln

Publicerad 2012-02-12 12:08:57 i Allmänt

varje år innan fastetiden är det en stor karneval här. Människor klär ut sig och drar ut på stan, dansar, sjunger och festar. Det är något väldigt stort här och det märks tydligt nu hur stan rustar för den stundande karnevalen. Det dyker upp nya affärer som säljer maskeradkläder och annat som hör karnevalen till, det pyntas med färgglada girlanger och clowner överallt, det sänds tvprogram som bara handlar om karnevalfirandet. 
Jag har pratat med några icke-kölnbor som upplevt karnevalen tidigare och de säger att det är väldigt surrealistiskt alltihop, med alla dessa utklädda människor som verkar ta karnevalen så allvarligt så om du inte är utklädd på något vis betraktas du som en idiot, samtidigt som det ska vara så glatt och hjärtligt och alla är välkomna. Ja, det ska bli spännande att se vad detta spektakel är.

Här följer lite information som jag hittade på internet:

Karneval    

 Ordet "Karneval"/"Fastnacht" betecknar normalt den tid av glädje och livslust, som föregår den österländska passionstiden. I Tyskland brukar vanligtvis den 11 nov. kl. 11.11 utgöra starten för att sträcka sig till Askonsdagen. I sydvästra Tyskland börjar man på många orter först 6 jan. och den vanliga beteckningen här är "Fasching".

Höjdpunkten av fastlagen infaller under perioden "smutsiga torsdagen/Weiberfastnacht" (torsdagen före askonsdagen) - "Aschermittwoch" (askonsdagen). Beteckningen "Weiberfastnacht" används speciellt i Rhenlandet och betecknar den dag, då kvinnorna symboliskt övertar makten. (Populärt är att visa detta genom att klippa av herrarnas slipsar.)

koelnkarnevalstag.jpg (198653 byte)Vid sidan av "Weiberfastnacht" är Blåmåndagen höjdpunkt för den delen av karnevalen, som utspelas på gatorna. Det berömda karnevalståget i Köln samlas vid Chlodwigplatz för att starta sin 6,5 kilometer långa väg genom staden. Att tillryggalägga denna väg tar ca tre timmar. Medan karnevalståget slingrar sig fram genom gatorna, kastas presenter i form av godsaker, dockor, buketter och andra gåvor ut till åskådarna, som rekommenderas att ta med sig en påse att samla allt godis i. Några siffror för utdelat godis ger resultatet 140 ton! Den samlade kostnaden för detta tåg uppgår till ca 2,3 milj. Euro.


Rhenlandet är det område i Tyskland, där karnevalsfirandet är mest utbrett, även om det också förekommer på andra platser, framför allt i Sydtyskland. Anledningar till firandet finns flera beroende på, i vilken del av landet de äger rum. I sydvästra Tyskland blaufunken.jpg (35418 byte) har man hållit fast vid de sedvänjor, som uppstod under medeltiden under det att man i Rhenlandet har  modernare traditioner. Här uppstod de under 1800-talets franska ockupation och den därefter följande anslutningen till Preussen. I protest klädde man ut sig i brokiga uniformer och marscherade genom gatorna med gevärsimitationer med blommor i loppet. Karnevalen i sin nuvarande form i Rhenlandet går tillbaka till en 1823 bildad karnevalsförening i Köln.

Ordet "Fasching" används framför allt i Bayern, Thüringen och Österrike. Ordet kommer från Vaschanc, vilket var beteckningen på "utskänkning av fastedryck". "Fasching" används i övriga södra och mellersta Tyskland liksom i Schweiz. Ordet kommer från det gammalhögtyska "Fasta" (fastetid) och "Naht" (natt) och betecknade ursprungligen bara dagen före fastetidens början, från 1400-talet också veckan före. Ordet "Karneval" anspelar i Tyskland i första hand på karnevalen i Köln och hur ordet har uppstått är inte helt klarlagt. Det finns åtminstone två tänkbara förklaringar:

  1. Det har uppstått ur medellatinets carnelevale (-levare), det borttagande av kött, som ägde rum före fastlagstiden.

  2. Det kan också ha varit latinets carne vale, ett avskedsrop: "lev väl, kött!".

En tredje variant med orden carrus navalis (skeppskärra) har övergivits, sedan det visat sig att uttrycket inte fanns i det romerska latinet. 

Under karnevalen används gärna Kölns egen dialekt, vilket kan göra det svårt för utomstående att förstå vad som sägs. En liten lista över vanliga karnevalsord kan underlätta förståelsen.





Kommentarer

Postat av: Mikaela

Publicerad 2012-02-16 19:40:53

Vad roligt att du gillade halsbandet! Köln ser trevligt ut, hoppas ni trivs bra =)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

Välkommen till min blogg. Här kan ni följa mig i ord och bild om mitt liv som svensk i fjärran land. I April 2009 flyttade jag och maken till Shanghai, Kina och i November 2011 flyttade vi vidare till Köln, Tyskland. Vart det bär av härnäst vete gudarna!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela