katarinaicologne

2 år i Köln (Cologne) Tyskland.

*Gott Nytt 2013*

Publicerad 2012-12-31 13:27:22 i Allmänt

Inför det nya året vill jag dela med mig av några tankar.
Nu har jag levt som utlandssvensk i snart 4 år och man hinner omvärdera en del saker här i livet. Sådant man kanske tog för självklart tidigare. Utan att jag märkt det har jag successivt förändrats, på gott och ont. Att pröva på att leva i en annan kultur är något jag rekommenderar andra att göra. Det är inte alltid enkelt men de prövningar och hinder man möter ger erfarenhet och styrka. Det kan sätta ens starka åsikter och tankar ur balans, på ett sunt sätt och helt plötsligt ser man lite vidare. Jag vet att det är få förunnat att få möjligheten att leva i ett annat land, att frivilligt kunna välja att göra det. Men livet är så kort så varför inte ta chansen om den dyker upp?
Det negativa är att man upplever så mycket så man kan nästan bli lite avtrubbad, det är svårt att "toppa" vissa saker. Men summan av kardemumman är ändå tacksamhet och jag är lika glad för en kopp kaffe hemma i huset på Holmen som för ett glas skumpa på 86:e våningen i Shanghai eller en apfelberliner på ett café i Köln! 
 
 
                                                                                  *
Gott Nytt År
*
Happy New Year
*
Xin Nian kuai le
*
Frohes Neues Jahr
*

2012

Publicerad 2012-12-19 10:59:00 i Allmänt

Tänkte göra något jag inte gjort tidigare här på bloggen, nämligen en årskrönika. Ja, ni vet en sån där som de brukar ha på TV med årets floppar och toppar. Fast jag vet inte om jag ska ha med några floppar för de vill man ju helst inte bli påmind om en gång till. Så jag tror jag håller mig till topparna. Japp, här kommer mitt år och årets toppar. Utan någon inbördes rangordning!
 
Nyårsdagen - vaknade upp med ett leende på läpparna och mindes nyårsafton 2011. En glittrig kväll som gick i James Bonds anda ihop med goda vänner. Levde länge på den kvällen!
 
Tuff som få var jag oxå!
 
 
Tyskakursen på Tandemschule - en skojig tid där jag tragglade med tyska verb och lärde känna lite folk i stan. Är stolt över mig själv för att jag dels vågade börja på kursen och dels för att jag också fullföljde den.
     
 
 
Besöken från Sverige - härliga minnen med besök av barn, släkt och vänner! Det bästa som finns i livet är för mig att få umgås med andra människor som jag tycker om.
 
 
 
 
Nya platser jag besökt -  Bonn, Berlin, Heidelberg, Luxemburg, Strasbourg, Maastricht, Rom, Moseldalen, Trier. 
 
 
 
 
Resan till Shanghai - såklart en riktig topp under året. Den gamla hemstaden som alltid kommer att ha en speciell betydelse för mig. Och att få umgås med sonen såklart!
 
 
 
Födelsedagarna som firades lite extra - Stephanie fyllde 25, jag 45 och mamma 65. 
 
 
 
 
 
 
Sommaren - som inte var så varm men som ändå bjöd på några fina dagar. 
 
 
 
Att få åka hem till Sverige i december! 
 
Pappa bland tomtar o troll på "Göken".
 
 
 
Modersstolthet över son och dotter!
Steph som blivande ssk!
 
 
John med klasskamrater från hela världen på JiaTong!
 
God Jul och Gott Nytt År!!
 
 
Så får vi se om denna bloggerska återkommer nästa år...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

hemma!!

Publicerad 2012-12-13 20:02:52 i Allmänt

började min hemmavistelse med att träffa några shanghaivänner och äta färska räkor! Det var trevligt o gott!!
 
 
 
 
Sen fick jag träffa min älskade unge igen!! Tjohoo vad vi längtat! 
 
lite nostalgi för min del på David Bagare på Frölunda Torg. Där var jag nämligen ofta som barn med min farmor o farfar.
 
 
Har ni skådat en snyggare gran eller?? Vet inte hur länge jag o Steph satt och beundrade vårt "verk" ;-)
 
 
Nu är det snart jul! Och nu är jag äntligen hemma!
 
 
 
 
 
 
 

ankomst

Publicerad 2012-12-10 13:51:00 i Allmänt

nu adventstiden är
de strålande klara timmar
väntan på dagen vi bär
genom stjärnor och månehimlar
 
och ljusen vi tände
i den mörka och kalla stunden
de lyste upp och värmde
i själen och hjärtelunden 
 
över trasiga broar
vi vandrat en gång
men hoppet förstorar
och ger åter den sång
 
nu adventstiden är
de strålande klara timmar
väntan på dagen vi bär 
genom stjärnor och månehimlar
 
Katarina Holmqvist 10 december 2012
 
 
 

snökaos

Publicerad 2012-12-09 13:08:12 i Allmänt

i fredags höll vi på att bli fast i snökaoset när vi var på väg hem med bilen. Vi hade varit och handlat på ett stort köpcenter lite utanför stan och snön fullkomligt vräkde ned och vi var inte de enda på vägarna som var på väg hem om man säger så...Och just här i Kölnområdet är de inte så vana vid snö så det var mycket olyckor, fastkörningar, bilar som bara stod och slirade m.m. Vid ett tillfälle fick Håkan ge sig ut och dirigera i trafiken och jag tänkte "att nu blir de väl vansinniga, en svensk som kommer ut och domderar", men nejdå, de var mycket tacksamma och vi fick tillfälligt löst upp så att trafiken kunde börja rulla igen. 
 
huja vilket väder. Tur att man är svensk och har varit med förr!
 
jag sitter i bilen medans snälle Håkan försöker borsta all snö. 
 

Café Kram

Publicerad 2012-12-09 12:44:45 i Allmänt

Gulligt! Fast kram betyder visst grejer eller saker på tyska. Kram som jag tänkte, "att ge en kram, att kramas", heter istället "Umarmung eller um'armen" och då låter det inte lika gulligt...Café Um'armen...
 
 

Snöiga fredag

Publicerad 2012-12-07 12:31:00 i Allmänt

Hej där ute! Vad gör ni idag? Själv sitter jag här vid matbordet med en kopp kaffe och tittar ut genom fönstret. Snön vräker ner och det går nästan inte att se Severinsbrucke för all snö. Jag skymtar bilar och spårvagnen som kämpar sig fram i dålig sikt. På radion spelas Last Christmas med Wham. Åh, den är så fin!
Har gjort en sån där snabbstädning idag. Gör ni det också ibland? Ni vet, när man bara snabbt dammar av hyllor och bord, skiter i att hänga ut mattorna på vädring utan bara dammsuger dem lite lätt, snabbrengöring av toan, ingen våttorkning av golven, vädra rejält och sen är det klart. Lite frukt och blommor på bordet så det ser fint ut. Och ja, nästan som i en inredningstidning alltså! 
Ska faktiskt ge mig ut i detta busvädret lite senare idag. Blir nog till att ta på sig rejält med kläder. 
Ha en fin helg! 
 

uteblivet besök

Publicerad 2012-12-06 15:01:47 i Allmänt

idag hade jag sett fram emot att få bädda gästsängen, laga en god middag och duka fint. Idag skulle min ena bror med flickvän kommit hit. Imorgon skulle vi gått till julmarknaderna och druckit glüwein och ätit korv. Men det blir inte så för det har snöat så mycket. Och snöandet ska fortsätta har jag förstått. Både i Sverige och här i Tyskland. 
Lite tråkigt känns det ju. Samtidigt som jag inte vill att de ska ge sig ut och köra när vädret är så oberäkneligt. Och vi ses ju faktiskt snart ändå! 
Lyssnar istället på Peter Jöbacks "Snön föll" och blir som alltid gråtfärdigt berörd av hans fina röst och den vackra texten. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder lånade från Google bilder.
 
 
 

får får får?

Publicerad 2012-12-04 12:52:13 i Allmänt

Nej, får får inte får, får får lamm! Ja, så gick den, den gamla barnramsan.
Idag var de här små sötingarna ute och betade på andra sidan floden. Så ulligulliga! 
 
     
 
 
     
 
 
 
 

och snön föll

Publicerad 2012-12-03 13:56:43 i Allmänt

jag vet inte om det syns så tydligt på dessa bilder men just nu så vräker snön ner. Jag tror inte att det kommer att lägga sig utan bara slaska bort för här är inte så kallt ännu. Bara 3 plusgrader. 
 
 
 
Har varit på en liten prommis men annars så myser jag mest inomhus idag. Har bakat några pepparkakor och oj, så goda de blev!! Har redan mumsat i mig ett antal små bruna...
 
 
Har även hittat några små fina och tänkvärda citat som jag tänkte delge er. Jag gillar citat, ordspråk och dikter så ibland lägger jag in något passande här på bloggen.
Så här i advents och juletider är det nog många som känner sig stressade och ska hinna med både det ena och det andra. Då kanske detta citat kan komma väl till pass..
 
Tillåt dig att vara lat och oproduktiv emellanåt,
vila är ingen lyx, det är en nödvändighet! 
 
 
 
Sen så tycker jag detta citat var fint också och kanske blir det en påminnelse om att man ibland lägger sin energi på fel saker.
 
Focus on the people who truly love and care about you.
 
 
Avslutar med detta som bara är magiskt vackert och påminner mig om barndomen.
 
Frosten ritar blommor på mitt fönster, glittrande kristaller utav is.
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

Välkommen till min blogg. Här kan ni följa mig i ord och bild om mitt liv som svensk i fjärran land. I April 2009 flyttade jag och maken till Shanghai, Kina och i November 2011 flyttade vi vidare till Köln, Tyskland. Vart det bär av härnäst vete gudarna!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela