katarinaicologne

2 år i Köln (Cologne) Tyskland.

nytt i garderoben

Publicerad 2012-02-29 14:51:08 i Allmänt

det har varit några gråa, tråkiga dagar här nu ett tag och jag kände att jag behövde pigga upp mig med något. Och vad är bästa boten mot tristess?? Jo, SHOPPING!! Så idag blev det lite nya vårkläder eftersom jag INNERLIGT hoppas att VÅREN snart är på väg.     
Blus och tröja från HM Divine. Jeans från Esprit.

måndagspromenad

Publicerad 2012-02-27 15:12:56 i Allmänt

Vi går och går och går,
vi går och går och går.
Vi traskar kliver och lunkar på,
till världens ände ska alla gå.
Och sen så träffas vi,
på Trosa konditori!


Är det något jag gör väldigt mycket här i Köln så är det att GÅ. Gata upp och gata ner går jag, så gott som varje dag. Det blir mycket gåande längs floden för jag tycker om att titta på vattnets rörelse men det blir även mycket gåande inne i stan. Oj, oj, vad jag traskar på. Fick ju ett tips om att åka spårvagn, åka alla linjer fram och tillbaks, men jag tycker bättre om att gå.
Så jag GÅR på ett tag till tror jag, kanske inte till världens ände men väl Köln runt!


ibland går jag uppför trappor också. Som idag när jag gick upp för den här nedklottrade trappan.


mycket klotter finns här...


utkik.


taggig.

slutsemlat

Publicerad 2012-02-27 15:01:13 i Allmänt

nu var det slutsemlat för det här året tror jag...Har nämligen ätit semla nästan varje dag i förra veckan känns det som. Vi har även bjudit hem de få vi känner på semla och invigt dem i denna svenska delikatess så nu har jag fått i uppgift att försöka översätta ett semmelrecept på engelska...ja, ja, det ska väl gå. 
 

Am Aschermittwoch ist alles vorbei.

Publicerad 2012-02-22 15:57:30 i Allmänt

japp, så är det. Slut med karnevalfirande för denna gång.
Så här skrev jag på Facebook i måndags:


Är jag i Rio?? Nej, jag är i Köln och upplever den galna Karnevalen för första gången!! Folk går man ur huse och klär ut sig i de mest udda kreationer, gammal som ung. Det dricks Kölsch och sjungs o dansas längs gatorna, parader avlöser varandra och folk skriker "kamelle, kamelle" för de vill ha godis som kastas ut från paradvagnarna. Ett spektakel och en folkfest som nu är inne på sin femte dag...imorgon lär det bli ruhiger ;-


Det var verkligen något helt galet med den här karnevalen. Att människor kan fira så mycket!! Och alla verkade vara med på det och gick verkligen in för det. Men nu är det fastetid och då blir det lugnare. Någon skrev en kommentar på Fb med anledning av mitt inlägg. "Dessa katoliker! I Sverige skojsar vi till det med en enkel semla" Ja visst, så är det. Vi är väl lite mer "lagom" vi svenskar?!

lena och Anders hälsar på

Publicerad 2012-02-22 15:32:39 i Allmänt

mitt under värsta karnevalyran rullar Lena och Anders in med tåget från Köpenhamn på hauptbahnhof i Köln klockan 06.14 på lördagmorgon. Jag var och mötte dem på stationen och där vimlade det av människor (och poliser) trots den arla timmen. Är det karneval så är det karneval! Nåväl, vi gick hem och tog det lugnt ett par timmar innan vi begav oss ut på stan igen. Hade tänkt besöka Domen och ett par museer men allt var stängt....på grund av karnevalen...Vilken miss!! Det blev till att gå runt och spana in alla karnevalsfirare istället, äta korv och dricka öl.
På söndagen hade dock Domen öppet några timmar på förmiddagen och då passade vi på att gå dit så de fick se den iallafall. Sen hann vi inte så mycket mer eftersom Lena och Anders skulle åka vidare med tåget till Florens på söndag eftermiddag. Men jättekul att de tog vägen om Köln och hälsade på!fettisdagen

Publicerad 2012-02-21 13:29:44 i Allmänt

idag bakade jag semlor eftersom det är fettisdagen och det inte går att få tag på semlor här. Mycket bakverk har dom i Tyskland men inga semlor. Inte vad jag sett iallafall.
Jag tycker verkligen om att äta semlor, mums vad gott det är! Speciellt de första tuggorna när man gått där och suktat och längtat efter denna läckra bakelse. Men jag blir ganska fort mätt och därför bakade jag idag en sorts minisemlor. Ungefär som en halv semla och det är precis lagom för mig.
Nu har jag precis satt i mig en och så blir det nog en till kvällen också ihop med Håkan!

Glad fettisdag på Er allihop! Nu går vi in i fastan minsann....

ett snabbt hej!

Publicerad 2012-02-16 19:49:54 i Allmänt

har varit hemma i Sverige ett par dagar för att ta emot en container från Shanghai - innehållande sånt vi ej behövde i Köln + johns saker m.m. Imorgon åker jag tillbaka till Deutschland igen och på lördag kommer Lena och hälsar på. Jippi, vad kul!!
Vi hörs!

karnevalen i Köln

Publicerad 2012-02-12 12:08:57 i Allmänt

varje år innan fastetiden är det en stor karneval här. Människor klär ut sig och drar ut på stan, dansar, sjunger och festar. Det är något väldigt stort här och det märks tydligt nu hur stan rustar för den stundande karnevalen. Det dyker upp nya affärer som säljer maskeradkläder och annat som hör karnevalen till, det pyntas med färgglada girlanger och clowner överallt, det sänds tvprogram som bara handlar om karnevalfirandet. 
Jag har pratat med några icke-kölnbor som upplevt karnevalen tidigare och de säger att det är väldigt surrealistiskt alltihop, med alla dessa utklädda människor som verkar ta karnevalen så allvarligt så om du inte är utklädd på något vis betraktas du som en idiot, samtidigt som det ska vara så glatt och hjärtligt och alla är välkomna. Ja, det ska bli spännande att se vad detta spektakel är.

Här följer lite information som jag hittade på internet:

Karneval    

 Ordet "Karneval"/"Fastnacht" betecknar normalt den tid av glädje och livslust, som föregår den österländska passionstiden. I Tyskland brukar vanligtvis den 11 nov. kl. 11.11 utgöra starten för att sträcka sig till Askonsdagen. I sydvästra Tyskland börjar man på många orter först 6 jan. och den vanliga beteckningen här är "Fasching".

Höjdpunkten av fastlagen infaller under perioden "smutsiga torsdagen/Weiberfastnacht" (torsdagen före askonsdagen) - "Aschermittwoch" (askonsdagen). Beteckningen "Weiberfastnacht" används speciellt i Rhenlandet och betecknar den dag, då kvinnorna symboliskt övertar makten. (Populärt är att visa detta genom att klippa av herrarnas slipsar.)

koelnkarnevalstag.jpg (198653 byte)Vid sidan av "Weiberfastnacht" är Blåmåndagen höjdpunkt för den delen av karnevalen, som utspelas på gatorna. Det berömda karnevalståget i Köln samlas vid Chlodwigplatz för att starta sin 6,5 kilometer långa väg genom staden. Att tillryggalägga denna väg tar ca tre timmar. Medan karnevalståget slingrar sig fram genom gatorna, kastas presenter i form av godsaker, dockor, buketter och andra gåvor ut till åskådarna, som rekommenderas att ta med sig en påse att samla allt godis i. Några siffror för utdelat godis ger resultatet 140 ton! Den samlade kostnaden för detta tåg uppgår till ca 2,3 milj. Euro.


Rhenlandet är det område i Tyskland, där karnevalsfirandet är mest utbrett, även om det också förekommer på andra platser, framför allt i Sydtyskland. Anledningar till firandet finns flera beroende på, i vilken del av landet de äger rum. I sydvästra Tyskland blaufunken.jpg (35418 byte) har man hållit fast vid de sedvänjor, som uppstod under medeltiden under det att man i Rhenlandet har  modernare traditioner. Här uppstod de under 1800-talets franska ockupation och den därefter följande anslutningen till Preussen. I protest klädde man ut sig i brokiga uniformer och marscherade genom gatorna med gevärsimitationer med blommor i loppet. Karnevalen i sin nuvarande form i Rhenlandet går tillbaka till en 1823 bildad karnevalsförening i Köln.

Ordet "Fasching" används framför allt i Bayern, Thüringen och Österrike. Ordet kommer från Vaschanc, vilket var beteckningen på "utskänkning av fastedryck". "Fasching" används i övriga södra och mellersta Tyskland liksom i Schweiz. Ordet kommer från det gammalhögtyska "Fasta" (fastetid) och "Naht" (natt) och betecknade ursprungligen bara dagen före fastetidens början, från 1400-talet också veckan före. Ordet "Karneval" anspelar i Tyskland i första hand på karnevalen i Köln och hur ordet har uppstått är inte helt klarlagt. Det finns åtminstone två tänkbara förklaringar:

  1. Det har uppstått ur medellatinets carnelevale (-levare), det borttagande av kött, som ägde rum före fastlagstiden.

  2. Det kan också ha varit latinets carne vale, ett avskedsrop: "lev väl, kött!".

En tredje variant med orden carrus navalis (skeppskärra) har övergivits, sedan det visat sig att uttrycket inte fanns i det romerska latinet. 

Under karnevalen används gärna Kölns egen dialekt, vilket kan göra det svårt för utomstående att förstå vad som sägs. En liten lista över vanliga karnevalsord kan underlätta förståelsen.

att skaffa nytt umgänge - en ständig jakt.

Publicerad 2012-02-12 11:43:57 i Allmänt

i fredags var vi hembjudna till Anne-Sophie och hennes man Eric. De är våra närmsta grannar förutom grannarna som bor i samma hus som oss. Att skaffa nya bekantskaper och vänner här är inte lika enkelt som det var i Shanghai, även om det ibland var svårt där också fast på ett annat sätt. I Shanghai fanns ett överflöd av möjligheter till umgänge i och med alla föreningar och communitys för utlänningar men det är ju ingen garanti för att man verkligen hittar några man vill "hänga" med. Här finns ingen svenska klubben och inga andra föreningar eller communitys för utlänningar. Vill man inte förbli totalt socialdöd så får man verkligen anstränga sig. Jag har tänkt på detta många gånger, hur bortskämd jag varit i Sverige med mina goda vänner där. Barndomsvänner, arbetskamrater som blivit vänner, vänners vänner. Plus att man alltid haft sin familj omkring sig - mamma, pappa, syskon, syskonbarn. Ja, det är verkligen en prövning på många sätt att flytta utomlands och inte känna någon. Nu trivs som väl är jag och Håkan mycket bra i varandras sällskap och vi har aldrig haft problem med att hitta på saker på egen hand. Men ibland vill man såklart umgås även med andra, det tror jag ligger i människans natur på något vis. 
 
Jag är väldigt glad att jag började på Tandem och på så sätt kom i kontakt med andra människor, (utlänningar). Det är där jag bl.a träffat Anne-Sophie som är från Frankrike. Visserligen har jag pratat en del med grannarna i huset men de pratar i princip endast tyska och då blir det svårt att kommunicera längre än till "Hej, hur är läget? Bra tack. Och du? Så att inte tala samma språk är ett stort hinder. Varför fick vi inga kinesiska vänner t.ex? Jättetråkigt när jag tänker på det i efterhand. Tur att vi iallafall kom några kineser lite närmre in på livet i och med vår chaufför Billy och sonens kinesiska flickvänner.
Och ni ska inte tro att tyskarna själva direkt bjuder in till kontakt. De är sega så in i bomben och verkar inte ett dugg nyfikna på oss utlänningar. Fast vi har något på "G" med ett par av våra tyska grannar ;-)

Så vi får väl se hur det kommer att bli här. Än så länge har vi nog inte direkt bekymrat oss över detta med att skaffa nya vänner men vänner är något man måste ha. Och jag tror det blir extra viktigt just när man bor så långt borta ifrån den naturliga familj -och vänkretsen som vi gör.  The hunt goes on!!

   
fredagsmys med förhoppningsvis nya vänner!

vinter

Publicerad 2012-02-09 13:53:17 i Allmänt

något mildare i luften men fortfarande kallt. Jag längtar till våren och sommaren NU!!


snödriva på kajen idag.


isen börjar lägga sig i innerhamnen...

fotbollsnytt

Publicerad 2012-02-07 19:31:47 i AllmäntJa, så var det då dags för lite fotbollsnytt igen. Verkar bli ett återkommande inslag här på bloggen och det intresserar förhoppningsvis mina fotbollsdiggande läsare. FC Köln har fått en svensk spelare! Han heter Mikael och är bara 18 år och jag önskar honom såklart lycka till!


Mikael Ishak    Sweden

BORN: 1993-03-31
AGE: 18
NATION: Sweden
POSITION: F
HEIGHT: 184 cm
WEIGHT: 76 kgSehr kalt!!

Publicerad 2012-02-07 14:15:57 i Allmänt

Det är fortfarande väldigt kallt här, brrr. Tempen ligger runt minus 10 gr och det är kallt för att vara i Köln som annars räknas som en av Tysklands varmaste städer med en medeltemperatur på 11 plusgr.  Så kölnborna börjar klaga nu och ojjar sig över den bistra vintern. Och visst är här kallt, det tycker jag med, men för en svensk är det ju ändå inte såå förtvivlat kallt. Det går ju ändå att uthärda. Och solen skiner varje dag och det tycker jag är toppen. Ett tag regnade det ju i princip varje dag här och då var det visserligen varmare men hur kul är det med regn i längden?! Nu är det även ljusare allt längre på eftermiddagarna och det betyder att våren är på väg!!

lycklig man!

Publicerad 2012-02-06 15:05:31 i Allmänt

Håkan har hittat ett ställe som jag tror kommer att bli ett av hans favoritställen här i Köln. Nämligen en vindepå! En stor affär där de endast säljer vin och där man kan få provsmaka alla viner! Är han glad eller är han glad??!!
Gå gärna in och kika på deras hemsida www.koelnerweindepot.de

lördag kväll i Köln

Publicerad 2012-02-06 14:55:29 i Allmänt

vi trotsade kylan och gav oss ut i vimlet. Först middag på Fonda, sen några timmars häng på puben Chlodwig Eck och kvällen/natten avslutades med dans på klubben Tsunami. Tyskarna kan det här med att festa och vi tänkte "Why not?" En rolig och annorlunda lördag kväll blev det iaf :-)


fräck interiör från restaurang Fonda.


på Chlodwig Eck med fransk-amerikanska Anne-Sophie som jag läst tyska med.

    
Undergroundklubben Tsunami där kvällens tema var "Heavy petting". Men det avskräckte inte oss minsann...

Alla goda ting är 3

Publicerad 2012-02-06 11:38:22 i Allmänt

Som utlandssvensk finns det 3 saker som jag helst inte skulle vilja vara utan.

*Internetradio - underbart att kunna lyssna på Radio Göteborg. Känns som man är hemma!

*SvtPlay - kul att kunna se samma tv-program som de där hemma pratar om. Man känner sig inte lika utanför i snacket när man är hemma och hälsar på. Och här i Köln fungerar uppkopplingen väldigt bra. I Shanghai buffrade det mest och det var inte många gånger vi kunde se svensk tv där.

*Skype - det allra bästa! Tänk er att kunna både se och höra sina närmaste! Outstanding!

Dessa tre tekniska möjligheter gör det SÅ mycket enklare att leva i ett annat land eftersom de på olika sätt möjliggör att bibehålla kontakten med alla hemma och även hålla sig uppdaterad med vad som händer. Som den mycket viktiga saken att titta på Melodifestivalen. Igår kväll kunde vi t.ex njuta av att se en märklig uppvisning av en snusdregglande Thorsten Flink äntra scenen barfota. Som Ernst fast the total opposite;-) hohoho säger jag bara!

Super!

Publicerad 2012-02-03 17:07:24 i Allmänt

Nej, jag super inte. Vill bara säga att jag fick omdömet Super! på tyskaprovet. Känns bra så här inför helgen. Känns också bra att jag nu klarat av denna intensivkurs på fyra veckor. Nu gör jag ett ett litet uppehåll och fortsätter längre fram. Dessa fyra veckor har gett mig en första inblick i det tyska språket och gjort att jag nu är lite modigare och vågar prata mer när jag t.ex ska handla något. Försöker också prata lite mer med mina grannar. Något stapplande fortfarande men ich versuche!!

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

Välkommen till min blogg. Här kan ni följa mig i ord och bild om mitt liv som svensk i fjärran land. I April 2009 flyttade jag och maken till Shanghai, Kina och i November 2011 flyttade vi vidare till Köln, Tyskland. Vart det bär av härnäst vete gudarna!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela