katarinaicologne

2 år i Köln (Cologne) Tyskland.

Vive la France!

Publicerad 2012-09-28 10:16:00 i Allmänt

I eftermiddag ska vi sätta oss i bilen och åka till Strasbourg i Frankrike. Eller rättare sagt, vi ska åka till ett mindre ställe som heter Eschau som ligger strax utanför Strasbourg. Där bor Ingrid o Philippe och det är första gången vi kommer att träffa dem på deras hemmaplan. Ska bli så roligt att se hur de lever sitt liv därnere.
Så, nu lämnar vi snart wurstlandet och drar till baugettelandet!!

nytt i lägenheten

Publicerad 2012-09-26 14:24:34 i Allmänt

vår lägenhet har stora höga fönster som ger mycket ljusinsläpp. Det tycker jag är jättebra!
Det jag tycker är mindre bra är att det inte finns några fönsterbänkar och därmed ingen plats att ställa eventuella blomkrukor m.m.
Med anledning av detta har  2 stycken avlastningsbord inhandlats. Dessa bord är luftiga och lättplacerade och kan flyttas runt vid behov. Bra va?!
 
nu står ett bord i vardagsrummet och ett i gästrummet.

lördag kväll på Alte Burg Strasse

Publicerad 2012-09-25 12:40:39 i Allmänt

vi har hittat en "ny" liten gata som kantas av små mysiga restauranger och barer. Här är tempot lugnt och barnfamiljer blandas med nyförälskade par. De man inte ser så värst många av är väl de partysugna ungdomarna.. De håller nog helst till längs Zülpicher Strasse..
 
Vi började iallafall kvällen med ett glas knistrande iskall Riesling och avslutade med grekisk middag bestående av olika smårätter till förrätt och en helt underbar lammfilé till huvudrätt. Allt medans solen gick ner över takåsarna..
 
 
Håkan studerar menyn!
 
jag blandar prickar med ränder..
 
 

När huvudet inte är med..

Publicerad 2012-09-24 10:42:24 i Allmänt

Skulle ta ut pengar på Geldautomaten i helgen. Tänkte att ungefär 800:- blir nog lagom. Så står jag där och ska trycka på beloppet och ibland vet jag faktiskt inte hur min hjärna funkar men jag hade liksom det här beloppet 800 i skallen så jag trycker snabbt som blixten på 800... Det är ju bara det att 800 här är liiiite mer... Det är ju 800 euro!!  Så jag fick snällt traska hem med 8000:- på fickan. Ja, ja, värre saker kan ju hända och pengarna lär gå åt. 

fredagsrapport från Köln!

Publicerad 2012-09-21 15:56:26 i Allmänt

Tänk vad bra man hade det i Shanghai om fredagarna. När man kom hem på eftermiddagen hade de små söta ayisarna varit där och städat och lägenheten doftade nyskurad, sängen var renbäddad och på toan hängde nya handdukar. Detta hände faktiskt 2 gånger i veckan om jag ska vara ärlig. Vilken lyx alltså!
Nu är det jag själv som får städa och tvätta och byta lakan och handdukar. Okej, det är som vanligt då. Som det alltid var hemma i Sverige. Jag har egentligen inget emot att städa men om jag slapp så..
 
Igår kväll fick vi ett infall att vi skulle bjuda hem några grannar på middag ikväll. Det gick inte som vi tänkt oss...Först knackade vi på hos de närmsta grannarna, Petra und Ove. Vi hörde att tv:n stod på så någon av dem var uppenbarligen hemma. Trots både knack och ring på klockan kom ingen och öppnade men vi hörde att tv:n stängdes av så någon har uppenbarligen hört oss, satt och lyssnade och kanske kikade i titthålet, men ingen kom till dörren. Lite kusligt..
Sen gick Håkan ner till vån 2 och knackade på hos Jutta und Tomas. De var iaf hemma och Håkan blev indragen i lägenheten, skulle sitta ner och snacka och kom hem med Juttas hembakta kakor sen. De ville gärna komma på middag men kunde inte komma samtidigt för Jutta skulle jobba till kl 21 och Tomas skulle iväg kl 19. Hmmm..
Vi la ner fredagens parmiddag helt enkelt.
 
Det blir istället fredagsmyyyys med bara jag och Håkan ikväll. Helt OK enligt min mening. Kyckling med färska champinjoner och purjolök står på menyn och känner jag Håkan rätt vill han nog dricka Prosecco till detta.
Har vi tur kommer det en utländsk (läs amerikansk) film på TV ikväll som både är dubbad till tyska OCH har tysk untertitel. Det gör det det så mycket enklare (i allafall för mig) att hänga med i vad som sägs.
 
Så nu säger jag som de säger i många andra bloggar. Nu "tar" vi helg!!
 
de har börjat bygga ett nytt hus där vi bor. Som tur är så är det på andra sidan av vår lägenhet så vi slipper allt byggoväsen!
 
på prommis på andra sidan floden. Är det sommarens sista maskros tro?

studier pågår

Publicerad 2012-09-12 12:49:50 i Allmänt

jag läser och läser och läser...Just nu är det i huvudsak 2 böcker som gäller - Beroendemedicin av Franck & Nylander och Meningen med våld av Per Isdal.
 
Beroendemedicin är mer som en faktabok. Intressant men lite tråkig. Kan nog vara bra att använda som uppslagsbok. Här får man veta det mesta om olika droger, missbruk och beroende.
 
Meningen med våld kan läsas av alla tycker jag. Mycket intressant läsning. Även här förekommer en del fakta men denna bok är mer inriktad på själva förståelsen kring våld, hur vi ser på våld, vad vi benämner som våld etc. Flera intressanta fallbeskrivningar.
 
Sen så är det en massa artiklar och kompendium inom de olika ämnena som ska plöjas igenom, puuh. Jag försöker ta det lite som det kommer och inte hetsa upp mig. Det ska ju helst fastna något bakom hjärnbarken också ;-)
 
Vad jag snappat upp så här långt och vilket jag finner värt att studera vidare kring är att en människas serotoninhalt har avgörande betydelse både vad gäller benägenhet för ökad aggression och ökad benägenhet att fastna i ett missbruk/beroende.
Serotonin är en signalsubstans som är kopplad till hjärnans belöningssystem. Förenklat kan man säga att en normal halt av serotonin ger en känsla av lust och välbefinnande och en lägre halt kan ge ångest och depression. Men sen spelar alltid en massa andra psykososciala faktorer in också förstås..
 
"Hur individens hjärnas serotoninsystem är beskaffat är också av betydelse för reaktionen på alkohol och risken för beroende, vilket inte är förvånande med tanke på att serotonerg aktivitet är djupt involverad i fysiologiska processer som sömn, aptit, sexualitet, aggression och sinnesstäming. Även personlighetsdrag som sensationssökande och impulsivitet har starka kopplingar till individens  serotoninfunktion."   (Beroendemedicin .84)
 
 
avslutar med den fina blomman vi fick av familjen Starrenburg!
 
 

spät Sommer

Publicerad 2012-09-09 11:24:39 i Allmänt

det är härlig sensommar här nu och fortfarande väldigt varmt. Tyskarna kallar det "spätsommer" och idag väntas tempen stiga mot 30 grader, puh. Men varje dag sen jag kom hit har i princip alla måltider kunnat intagas på balkongen och det är bara för ljuvligt att kunna sitta ute. Speciellt om kvällarna.
I torsdags träffade jag Cheryl för en "catch up" efter sommaren. Vi har inte setts sen i maj och det var mysigt att träffas igen. Vi tog en fika vid "plaskdammen" nedanför Domen. Badsugna barn plaskade omkring i det lilla vattenhålet men vi sträckte oss endast så långt som att ta av oss skorna..
Fredagen ägnades åt att städa och tvätta och att göra klar första skoluppgiften. Det har varit väääldigt segt med självdisciplinen inför dessa studier men nu är jag på G!
Igår, lördag, tog jag och Håkan en långpromenad i en stor, fortfarande grönskande park. Sen åt vi en god lunch hos Albertus och snackade med ägaren som kunde prata lite svenska. Han var från Turkiet och hade jobbat för Vingresor i sin ungdom och haft hand om många svenska turister. Sånt är alltid lite kul!
Idag ska vi ha lunchgäster här hemma. En holländare som Håkan jobbar med och hans familj. De är också relativt nya i stan och jag har aldrig  träffat någon av dem tidigare så det känns lite spännande! Vi får se om vi kan knö ihop oss ute på balkongen ;-)
 
 
 
 
 
 
 
 

Miss Lady Gaga in concert at Lanxess Arena 5/9 -12.

Publicerad 2012-09-06 11:18:52 i Allmänt

Hon drog igång med Born this way och sen avlöste hitlåtarna varandra under kvällen - Poker face, paparazzi, bad romance, alejandro, love game, telephone, the edge of glory, judas, just dance... Vilken röst, vilket ös, vilken kvinna hon är denna Lady Gaga! Hon bjöd på sig själv, snackade mellan låtarna, tog upp folk från publiken på scen. Ja, jag kan inte säga annat än att detta var en mycket bra konsert. Full pott!!
 
innan konserten - förväntansfull!
 
Håkan med några gagafans i bakgrunden.
 
Snart börjar det, tjohoo!!
 
Egentligen heter Lady Gaga Stephanie. Måste säga att hennes föräldrar hade god smak vad gäller namn ;-)
 
Gaga, gaga, gaga!!
 
 
 
 
Okey, that´s all for tonight! Jag har ett ljudklipp från kvällen också som jag ska se om jag kan lägga in senare. Om jag får till det med tekniken vill säga!
 
 
 
 
 
 

student igen..

Publicerad 2012-09-05 12:17:15 i Allmänt

och hjälp, vad mycket litteratur!! Det är ju ändå bara två kurser jag ska läsa - en på 7,5 p och en på 15 p. Men jag kanske har glömt bort hur mycket det är..? jag vet inte.
Har idag startat med första uppgiften inom kursen Ilska och aggression. Ett minst sagt intressant ämne som vi alla kommer i kontakt med. Det är faktiskt riktigt spännande att fundera kring detta med ilska och aggression och hur olika vi människor ser på detta. Många tycker det är fult och fel att visa att man blir arg. Andra tycker man ska visa sin ilska tydligt och ständigt säga sin mening och "ha högt i tak". Vad man med säkerhet kan säga är att ilska är en lika viktig känsla som alla andra känslor - glädje, lycka, sorg m.m. Hur vi visar eller gör med våra känslor är högst individuellt men de måste alla finnas där för att vi ska fungera i vår vardag.
Den andra kursen handlar om Missbruk och nätverk. Också ett intressant ämne men det känns lite tyngre.
Återkommer sen när jag blivit lite mer "beläst" ;-)
 

pilates blev Picasso..

Publicerad 2012-09-04 17:57:08 i Allmänt

idag skulle jag och Eunjin kolla upp en pilatesstudio men där verkade helt nedstängt och ingen svarade på varken porttelefonen eller den vanliga telefonen. Då fick vi syn på en stor plansch som gjorde reklam för en ny konstutställning på Wallrafmuséet. Vi behövde inte många sekunder på oss för att fundera på om vi skulle gå dit eller ej utan promenerade raskt bort till muséet. En helt fantastiskt utställning med 100-årstema då just Köln för exakt 100 år sedan höll i en utställning med några av den tidens mest kända konstnärer. Och nu kan man väl även säga att dessa konstnärer tillhör de mest kända genom tiderna eller vad sägs om namn som: Cézanne, Cross, Gauguin, van Gogh, Picasso, Macke, Munch, Nolde och Schiele.
Kul att få se några av de gamla "originalen". Tyvärr var det fotoförbud så här kommer några bilder på ett par andra original..
 
                                                                 
 
 
 

 

 

 
 

Maastricht

Publicerad 2012-09-03 12:24:15 i Allmänt

på söndagen blev det en tur till Holland och den mysiga staden Maastricht. Det tar bara en timma att köra med bil och i Holland har ju affärerna öppet även på söndagar. Till skillnad från katolska Tyskland.
 
 
 
 
vi började med fika i solen!
 
 
 
 

hur många får plats i en minibuss?
 
 
 
 

de verkar cykla mycket här.
 

gigantisk cykelparkering!
 
 
 
rosa huset..
 
 
och rosa godisaffären!
 
 
 
holländska för nybörjare!
 
 
fräcka skor! Kanske något inför Lady Gaga-konserten på onsdag..?
 
aha! Har aldrig tänkt på att "kapa" håret kanske är ett låneord från Holland..Någon annan som vet?
 
mmm...vilket gott kaffe de hade här...;-) För att inte tala om vad de hade lite längre fram på gatan...
 
originellt på dörrarna!
 
undra om det bor en musiker här?
 
hejdå Maastricht för den här gången! Vi kanske ses igen.
 
 

va?

Publicerad 2012-09-03 11:30:17 i Allmänt

efter lördagens frukost begav vi oss ut på stan och vad är det jag ser om inte detta:
 
mitt emellan vårt hus och chokladmuseet har alltså Playboy öppnat en klubb. Vad vi förstod så hade klubben haft premiär på fredag kväll. Okej, nu kanske några där hemma blir ännu mer lockade att komma hit ner och besöka oss (eller denna klubb...) Vad vet jag!
 
 

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

Välkommen till min blogg. Här kan ni följa mig i ord och bild om mitt liv som svensk i fjärran land. I April 2009 flyttade jag och maken till Shanghai, Kina och i November 2011 flyttade vi vidare till Köln, Tyskland. Vart det bär av härnäst vete gudarna!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela