katarinaicologne

2 år i Köln (Cologne) Tyskland.

Hausarzt!

Publicerad 2013-04-17 12:20:00 i Allmänt

Jag har ju glömt att berätta om något som jag fixade helt på egen hand i förra veckan - en hausarzt! 
I Tyskland måste man ha en egen husläkare, det ingår i deras sjukvårdssystem. Du kan givetvis söka akut hjälp på ett sjukhus eller en dagsklinik men du måste även skaffa dig en hausarzt som har ansvaret för dig. Söker du t.ex vård på en specialistklinik så måste din hausarzt skriva ett såkallat uberweisungschein, ett papper som intygar att din hausarzt godkänner att du får vårdas på det andra stället. En hausarzt är som en distriktsläkare skulle jag vilja säga, kan lite om allt möjligt men är ej specialiserad. Ofta säger man att en hausarzt är allgemein, alltså allmänpraktiserande.
Meyer & Roth har sin mottagning i ett vanligt hyreshus. Det är en gammal lägenhet som de gjort om till sin praktik. Där var fullt av människor och något kaosartat tyckte jag först men sen insåg jag hur effektivt det var. Jag anmälde mig vid disken och förklarade mitt ärende. Fick direkt gå med en sköterska som tog blodprov, EKG m.m. Betänk då att jag ej bokat tid eller något. 
Sen fick jag sitta ned i väntrummet i ca 30 minuter innan jag fick träffa Dr Roth. Inte illa!! 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

Välkommen till min blogg. Här kan ni följa mig i ord och bild om mitt liv som svensk i fjärran land. I April 2009 flyttade jag och maken till Shanghai, Kina och i November 2011 flyttade vi vidare till Köln, Tyskland. Vart det bär av härnäst vete gudarna!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela