nytt i garderoben




Blus och tröja från HM Divine. Jeans från Esprit.
Vi går och går och går,
vi går och går och går.
Vi traskar kliver och lunkar på,
till världens ände ska alla gå.
Och sen så träffas vi,
på Trosa konditori!
Är det något jag gör väldigt mycket här i Köln så är det att GÅ. Gata upp och gata ner går jag, så gott som varje dag. Det blir mycket gåande längs floden för jag tycker om att titta på vattnets rörelse men det blir även mycket gåande inne i stan. Oj, oj, vad jag traskar på. Fick ju ett tips om att åka spårvagn, åka alla linjer fram och tillbaks, men jag tycker bättre om att gå.
Så jag GÅR på ett tag till tror jag, kanske inte till världens ände men väl Köln runt!
ibland går jag uppför trappor också. Som idag när jag gick upp för den här nedklottrade trappan.
mycket klotter finns här...
utkik.
taggig.
idag bakade jag semlor eftersom det är fettisdagen och det inte går att få tag på semlor här. Mycket bakverk har dom i Tyskland men inga semlor. Inte vad jag sett iallafall.
Jag tycker verkligen om att äta semlor, mums vad gott det är! Speciellt de första tuggorna när man gått där och suktat och längtat efter denna läckra bakelse. Men jag blir ganska fort mätt och därför bakade jag idag en sorts minisemlor. Ungefär som en halv semla och det är precis lagom för mig.
Nu har jag precis satt i mig en och så blir det nog en till kvällen också ihop med Håkan!
Glad fettisdag på Er allihop! Nu går vi in i fastan minsann....
Ordet "Karneval"/"Fastnacht" betecknar normalt den tid av glädje och livslust, som föregår den österländska passionstiden. I Tyskland brukar vanligtvis den 11 nov. kl. 11.11 utgöra starten för att sträcka sig till Askonsdagen. I sydvästra Tyskland börjar man på många orter först 6 jan. och den vanliga beteckningen här är "Fasching".
Höjdpunkten av fastlagen infaller under perioden "smutsiga torsdagen/Weiberfastnacht" (torsdagen före askonsdagen) - "Aschermittwoch" (askonsdagen). Beteckningen "Weiberfastnacht" används speciellt i Rhenlandet och betecknar den dag, då kvinnorna symboliskt övertar makten. (Populärt är att visa detta genom att klippa av herrarnas slipsar.)
Vid sidan av "Weiberfastnacht" är Blåmåndagen höjdpunkt för den delen av karnevalen, som utspelas på gatorna. Det berömda karnevalståget i Köln samlas vid Chlodwigplatz för att starta sin 6,5 kilometer långa väg genom staden. Att tillryggalägga denna väg tar ca tre timmar. Medan karnevalståget slingrar sig fram genom gatorna, kastas presenter i form av godsaker, dockor, buketter och andra gåvor ut till åskådarna, som rekommenderas att ta med sig en påse att samla allt godis i. Några siffror för utdelat godis ger resultatet 140 ton! Den samlade kostnaden för detta tåg uppgår till ca 2,3 milj. Euro.
Rhenlandet är det område i Tyskland, där karnevalsfirandet är mest utbrett, även om det också förekommer på andra platser, framför allt i Sydtyskland. Anledningar till firandet finns flera beroende på, i vilken del av landet de äger rum. I sydvästra Tyskland har man hållit fast vid de sedvänjor, som uppstod under medeltiden under det att man i Rhenlandet har modernare traditioner. Här uppstod de under 1800-talets franska ockupation och den därefter följande anslutningen till Preussen. I protest klädde man ut sig i brokiga uniformer och marscherade genom gatorna med gevärsimitationer med blommor i loppet. Karnevalen i sin nuvarande form i Rhenlandet går tillbaka till en 1823 bildad karnevalsförening i Köln.
Ordet "Fasching" används framför allt i Bayern, Thüringen och Österrike. Ordet kommer från Vaschanc, vilket var beteckningen på "utskänkning av fastedryck". "Fasching" används i övriga södra och mellersta Tyskland liksom i Schweiz. Ordet kommer från det gammalhögtyska "Fasta" (fastetid) och "Naht" (natt) och betecknade ursprungligen bara dagen före fastetidens början, från 1400-talet också veckan före. Ordet "Karneval" anspelar i Tyskland i första hand på karnevalen i Köln och hur ordet har uppstått är inte helt klarlagt. Det finns åtminstone två tänkbara förklaringar:
Det har uppstått ur medellatinets carnelevale (-levare), det borttagande av kött, som ägde rum före fastlagstiden.
Det kan också ha varit latinets carne vale, ett avskedsrop: "lev väl, kött!".
En tredje variant med orden carrus navalis (skeppskärra) har övergivits, sedan det visat sig att uttrycket inte fanns i det romerska latinet.
Under karnevalen används gärna Kölns egen dialekt, vilket kan göra det svårt för utomstående att förstå vad som sägs. En liten lista över vanliga karnevalsord kan underlätta förståelsen.
BORN: | 1993-03-31 |
AGE: | 18 |
NATION: | Sweden |
POSITION: | F |
HEIGHT: | 184 cm |
WEIGHT: | 76 kg |
Välkommen till min blogg. Här kan ni följa mig i ord och bild om mitt liv som svensk i fjärran land. I April 2009 flyttade jag och maken till Shanghai, Kina och i November 2011 flyttade vi vidare till Köln, Tyskland. Vart det bär av härnäst vete gudarna!!