katarinaicologne

2 år i Köln (Cologne) Tyskland.

Glad första advent!

Publicerad 2012-11-30 16:07:39 i Allmänt

Här kommer en adventshälsning från Köln! Ha det gott och mys i mörkret. Och glöm ej - krama om varandra!! 
 
       
 
 
       
 
 
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bombastic

Publicerad 2012-11-29 16:17:00 i Allmänt

Igår var det dramatik här i Im Zollhafen. Vid kvart i fem på eftermiddagen fick jag och grannarna lämna huset med snabba ryck för en bomb från andra världskriget hade hittats intill.  Så en radie av 300 meter fick utrymmas och evakueras fram till halv elva på kvällen då bomben var desarmerad och bortforslad. Tydligen händer det ibland att det hittas gamla bomber här i Köln så de flesta var rätt så lugna och skrattade mest men för mig och Håkan var detta en ny erfarenhet. Japp, nu har man varit med om detta och allt gick ju bra och vi lever och har hälsan! 
Det blev istället en anledning att äta middag på restaurang och sen gå och dricka gluewein på en av julmarknaderna. Inte så dumt! 

gott snack

Publicerad 2012-11-28 14:45:00 i Allmänt

idag fick jag piggat upp mig lite med god fika på chokladmuséet ihop med Cheryl. Gott att få snacka med en annan "utlänning" om livet här nere. 
 
Det var svårt att välja bakverk, de har ju så mycket smaskigt. Men det fick bli en traditionell käsekuchen och den smakte kanon! (det är de vita tårtorna som syns i bakgrunden)

en av de där dagarna

Publicerad 2012-11-27 14:01:52 i Allmänt

idag är en sån där dag då jag inte får något vettigt gjort. Jag blir liksom mest sittande och tittar ut över floden. Som om jag är mitt i mellan någonting. Vill men kan inte. Fastnar i grubblerier. Det kan nog bli så när man lever som jag gör. Ett hemmafruliv i en stad i ett annat land.
Där jag fortfarande känner mig som en total främling när jag går ut på stan. Där jag varje gång jag öppnar munnen blir påmind om hur dålig min tyska är och därmed "avslöjad". Jaha, hon är utlänning. Undra från vilket land?
Där jag börjar skämmas inför grannarna som vet att jag snart bott här i ett år och fortfarande bara uttalar enstaka ord. Där jag ändå försöker hålla uppe en fasad att jag är lika lycklig för det. Det är ju de som borde skämmas som inte kan engelska... 
Så mycket påminner om hemma. Och ändå är allt så annorlunda. Jag saknar någon att dela mina tankar och känslor med. Någon som förstår att det inte är så himla spännande alltid att bo utomlands. Att vissa dagar faktiskt är riktigt jävliga. Man är inte fastboende, man är inte turist, man är ...?? 
Där dagarna saknar tydliga rutiner. Där timmar flyter ihop. Där man inte har något jobb att gå till. Ingen sysselsättning. Ja, snacka om identitetskris! 
Idag är en av de dagarna. 
 
 

Rom 22/11 - 25/11. Del 2.

Publicerad 2012-11-26 16:35:00 i Allmänt

Hm, ser inte herrarna något fundersamma ut? Vad tänker de på?
 
Inne på Colloseum! Ett otroligt bygge som håller på att falla sönder...Men det har ju klarat sig i nästan 2000 år iallafall!
 
 
Tänk att fira bröllopsdag här!! Ja, det gjorde vi ju faktiskt. ( 23 år) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vid Palatinen!
 
 
Britta plockar oliver.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grodperspektiv!
 
Fikapaus! 
 
 
 
 
Här hade ju varit passande att bo för en "holmekaga". Synd man inte visste det ;-)
 
 
Vi fick en favoritrestaurang - La Buca di Ripetta. Kan verkligen rekommenderas om ni ska till Rom. Ligger på Via di Ripetta 36. 
 
 
 
 
Grappa - italiensk digestive när den är som bäst!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rom 22/11 - 25/11. Del 1.

Publicerad 2012-11-26 16:20:00 i Allmänt

Kan man bli annat än förälskad i Rom? Jag tror inte ens den hårdnackaste människa kan bortse ifrån stadens historiska charm och medryckande atmosfär. Vi har haft några rikitgt fina dagar och njutit av allt det goda som Rom kan erbjuda. Både i form av mat och sightseeing. Som jag trodde så var det som att befinna sig mitt i ett levande museum. Oj, oj, så mycket skulpturer, stayer, målningar och gamla monument vi sett! Min absoluta favorit var dock Palatinen - en underbar trädgårdsoas intill Colloseum! När jag satt där en stund i den halvmåneformade lunden under pinje- och olivträd kände jag absolut lycka. 
Det är så många foton jag vill visa er så det blir svårt att välja ut. Men här följer några iallafall! 
 
Det blev en del skålande!
 
På Brunetti's 
 
 
Härliga Britta!
 
 
 
 
 
 
På väg i natten längs Roms gator.
 
Fontana Di Trevi
 
Enligt traditionen ska man kasta ett mynt baklänges i fontänen för att vara säker på att få återvända till Rom. 
 
 
 
 
Spanska trappan.
 
ett, två, tre - hopp!
 
 
 
Vår entusiastiska guide i Vatikanmuséet, Sixtinska kapellet och St Peterskyrkan. 
 
 
Vi har precis startat turen runt Vatikanen. Lite mer än 3 timmar senare skulle vi befinna oss längst upp i kupolen på St.Peterskyrkan och spana ut över staden. 
 
 
 
                   
 
      
 
 
St.Peterskyrkan.
 
 
 
 
 
 
 
Pustar ut en stund efter att ha gått alla trapporna upp till toppen. Ändå fuskade vi och tog hiss en bit...
 
Utsikten var svindlande!
 
 
Till och med historiegalna Håkan fick sitt lystmäte denna dag och myntade "fresknock". 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ovanligt

Publicerad 2012-11-21 14:10:46 i Allmänt

något som är ganska ovanligt nu för tiden är att jag får ett brev på posten. Min korrespondans brukar oftast ske via email och det är både snabbt och effektivt. Men jag måste säga att det är något speciellt när det plötsligt dimper ner ett handskrivet brev. Någon har tagit fram papper och penna, författat ett brev, lagt det i ett kuvert, klistrat på frimärke och sen gått iväg och lagt det i en postlåda. Sen så ska brevet färdas ett par dagar innan det når sin mottagare. Det kräver lite mer av oss nutidsmänniskor att göra detta.  Både av tid och tålamod. 
Men oh, så glad man blir!!
 
 

alla vägar bär till...

Publicerad 2012-11-19 13:48:59 i Allmänt

ROM!! Och snart är det dags för oss att åka dit. Oh, ska bli så spännande. Har varit i Italien förr men aldrig i Rom. Vi kommer möta upp våra goda vänner H o B och tillsammans ska vi utforska denna stad som tydligen är som ett stort, pulserande museum! 
 
väl förberedd med karta som inhandlats idag!
 
Bis bald!!
 
 
 

Rheinauhafen, Köln. Fredag 16 november. Kl.11.

Publicerad 2012-11-17 12:23:34 i Allmänt

Gick runt och fotade i mitt närområde och redigerade sen (för ovanlighetens skull) bilderna i lite olika färger och nyanser. Vad tycker ni?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

en liten glimt...

Publicerad 2012-11-13 15:06:00 i Allmänt

av jul. Både ute och inne. 
 
 
 
 
 
 
fin löpare som jag köpt på Butlers. Den ska med hem till Holmen i jul!
 
  
 
 
Detta är inget julpynt utan saker från Kina som jag har framme hela året. Men det skapar onekligen en viss julkänsla. Eller hur? 
 
 
 
 
 
 

en vecka i Köln

Publicerad 2012-11-12 13:31:48 i Allmänt

Vad har hänt sen vi kom tillbaka från Shanghai? Tja, inte så mycket. De första dagarna blev en kamp mot jetlagen. Både jag och Håkan var fruktansvärt trötta i början av veckan när kvällen närmade sig. Redan vid åtta, nio kom sömntåget och vi fick kämpa för att hålla oss vakna. Sen vaknade vi ändå jättetidigt följande morgnar, redan vid 3, 4...håhåjaja. Men nu är vi återställda från detta iallafall. 
Sen så har det packats upp väskor och tvättats, storhandling på Real, en släng av feber och någon envis magbaccilusk,( bläh), fredagsmys där jag "tvingades" se en av de DVD-filmer Håkan köpte med sig från Sh - "John Carter". Herregud, dåligare film får man leta efter men Håkan tyckte den var jättebra!! Ja, ja smaken är som baken. 
Lördagsmys med bla utflykt till IKEA, nya Bondfilmen Skyfall som vi båda tyckte var OK men inte mer. Lite mörk och dyster för att vara en Bondfilm men ledmotivet som sjungs av Adele är superbra!
På söndagen längtade vi ut i naturen så vi tog bilen en bit utanför stan. Hittade en mysig liten by på landet, tog en sväng i skogen och avnjöt sen "farsdagsmiddag" på Sonne Landgasthaus. Vi åt så vi nästan sprack, SÅ gott var det! Håkan tog gås och jag rådjur. Till dessert blev det mandeltårta och amarettoparfait. 
Nu har jag precis kommit tillbaka efter en härlig promenad över Severinsbrucke i höstsolen! Fortfarande är här hyfsat varmt ute, 13 gr i skuggan just nu, så det gäller att passa på att njuta så länge det varar. 
I affärerna har det börjat julpyntas, tyskarna älskar ju allt som har med jul att göra. Så jag börjar redan bli sugen på att ta fram juleljus och baka lussekatter och pepparkakor. Hur är det hemma? Har julpyntet kommit fram ännu?
Ha en fin vecka!!
 
på IKEA
 
På biografen Metropolis som visar filmer i sitt originalspråk. Underbart att slippa dubbningen. 
 
På landet!
 
 
 
I skogen.
 
Härlig höstpromenad!
 
 
Idag! 
 
Nybygget utanför oss framskrider. Nu har de gjutit ena bottenplattan. 
 

Kom igen!

Publicerad 2012-11-08 12:17:30 i Allmänt

Jag vet att jag har några stycken läsare där ute i cyberrymden men jag tycker att det är alldeles för få av er som kommenterar det jag skriver. Jag behöver veta vad ni tycker, ska jag fortsätta i ungefär samma stil eller ändra något? Är det något speciellt ni vill att jag ska skriva om? Så, hallå, kom igen nu! Jag behöver ert stöd!! 

Semester i gamla hemstaden del 2.

Publicerad 2012-11-06 15:19:00 i Allmänt

På torsdagen skulle Håkan jobba lite och jag hade stämt möte med finaste Linda på KABB i Xintiandi. Samma ställe där vi träffades allra första gången när jag var totalt ny och grön i Shanghai. 
 
Torsdagens middag blev på Blue Frog i Novel City och sen gick vi runt en stund i området och spanade in huset vi bodde i den första tiden i Shanghai. Lägenheten på Xingeng Lu... Många minnen kom tillbaks...
 
Kvällen avslutades med DVD-inköp och bio. Vi såg filmen "The Bourne Legacy". En hyfsad actionfilm som jag själv kanske inte valt i första hand men denna kväll var det killarna i familjen som fick välja..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På fredag tog vi lite sovmorgon och sen stod shopping på menyn! Jag säger bara GAP, de har fina grejer enligt mig. Bra kvalitet till bra pris så det blev lite smått o gott där.
Lunchen intogs på Da Marco och sen åkte vi till Spin för att köpa en (!) mattallrik. Vi köpte med oss ett rejält lass med porslin från Spin när vi lämnade Shanghai. En av mattallrikarna har tyvärr fått en ful flisa så nu passade vi på att köpa en ny.
 
På kvällen blev det middag med Micke på Brick och sen drog vi vidare... Men det var endast vi "gamlingar" som orkade. John var ordentlig och åkte hem medans vi andra rockade loss först på Brown Sugar och sen på Bar Rouge. One of those crazy Shanghainights! Och jag fick en helt ny erfarenhet som jag kan berätta om någon gång när vi ses i verkliga livet. Inte här.. ;-)
 
 
 
 
 
 
Lördag och sista hela dagen med John och då fick John bestämma vad vi skulle hitta på. Utflykt till Jinshan som är en liten förstad till Shanghai och som ligger vid havet och har en beach. Vi tog först metron till Shanghai Railway Station och därifrån tåget till Jinshan. Det tog ca en timma. Sen fick vi åka buss en bit innan vi kom fram till själva beachen. Allt hade flutit på så bra men då kom bakslaget...Beachen var avstängd!! Hur kan man stänga av en beach?! Jo, i Kina kan man det för senare på kvällen skulle det ordnas någon form av fyrverkerishow och den var man tvungen att köpa biljetter till. Vi hade inte planerat att stanna så länge så något besvikna lunkade vi vidare genom stan. Vi ville ju bara se havet!! Då fick vi syn på en hög hotellbyggnad och en tanke tog fart. Varför inte gå in på hotellet och säga att vi vill ha lite information, att vi planerar att semestra i Jinshan nästa år och vill kolla in rummen m.m.... En mycket vänlig kvinna från hotellpersonalen visade oss runt och vi fick se de bästa rummen med bästa utsikten. Ibland får man vara smart :-)
 
När vi sen tog en fika på City Bread fick vi veta att det i Jinshan bor 20 utlänningar. Snacka om att de hade exakt koll!! Paret som drev caféet hade tidigare bott och jobbat i Shanghai men nu återvänt till sin hemstad för att öppna detta lilla café i västerländsk stil. Cappuccinon jag drack där var den klart bästa på hela resan för övrigt. 
 
Tillbaka i Shanghai blev det japanskt i form av middag på Ichibanya. Teppenyaki och suchi och en skojig servitris som sa OK hela tiden!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så kom söndagen och dags att ta farväl av John och Shanghai för den här gången. En fin vecka som lämnar många vackra minnen efter sig var slut.  Tack Shanghai och tack John! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Semester i gamla hemstaden del 1.

Publicerad 2012-11-06 10:38:00 i Allmänt

Jag tänkte nu berätta lite mer om vår vecka i Shanghai som kändes lite som att återvända hem. Med den skillnaden att vi inte blev upphämtade av Billy och inte heller tog vi hissen upp till lägenheten på 17:e våningen på Grand Gateway. Denna gången var det istället Erica och Toni som varit så gulliga och bett sin chaufför hämta oss och köra oss till hotell Ramada Plaza. Denna gång var vi turister i vår gamla hemstad. Eller kanske inte riktigt... Något mellanting.
 
Första dagen så vi vilade vi först en stund innan vi begav oss ut för att möta upp John och äta dumplinglunch på "glada gubben" på Tian Yao Qiao Lu. Ett kärt gammalt favoritställe! 
Sen promenerade vi runt i Xujiahui och insöp atmosfären och Håkan fick köpt några fler av sina älsklingskalsonger som baaara finns i Sh, hihi. På kvällen blev det födelsedagsmiddag för John på Kakadu. Där var det lugnt och fridfullt tills ett stort gäng kineser intog restaurangen och kacklet och skålandet var igång. Vi avslutade kvällen på Bunden - glada, nöjda och lite trötta. 
 
 
 
 
 
 
Söndagen ägnades åt shopping på copymarket och lunch där. Sen blev det en fika på Starbucks i Metro City där vi höll på att förgiftas av såpbubblemaskinerna. Något slags event pågick och över hela stället regnade det såpbubblor..
På kvällen var det dags för middag med Erica, Toni och Anders P. Underbart att träffa dem igen! Vi skulle egentligen gått till 1221 men det blev Xibo istället. Som vi fick nöjet att besöka en gång till under veckan. Maten där från Xinjiangprovinsen är bara SÅ god! Och deras mojjitos går inte av för hackor heller!
 
 
 
 
 
 
Måndag till fredag hade John skola. Han läser kinesiska på Jiatonguniversitetet och en stolt mamma kan berätta att han verkligen förbättrat sin kinesiska. Det var helt otroligt att höra honom snacka på nu när vi besökte olika affärer eller restauranger. 
 
Måndagar i Shanghai är lika med barnhemsbesök för de volontärer som brukar åka dit. När jag nu återvände stod barnhemmet högt på agendan. Det blev ett kärt återseende men även lite känslosamt. Eteråt var vi några som åt lunch ihop. Alltid gott att samlas en stund efteråt och snacka lite. Sen promenerade jag hem till hotellet längs gamla välbekanta gator. Ett sant nöje! 
Håkan ägnade måndagen åt att besöka sina gamla jobbarkompisar och käka lunch med dem. De var glada att träffa "Hank" igen! Han försökte sen flera gånger under veckan få tag på Billy men lyckades tyvärr inte. 
På kvällen åt vi middag på Spicy Joint med några av Johns närmaste vänner. Jättekul att få träffa Antony, Alvin, Aki och Astrid (visst är det lustigt, allas namn börjar på A). Maten var hot, hot och stackars Alvin fick av misstag i sig ett pepparkorn som gör så att hela munnen blir som förlamad i några minuter.
Efter middagen åkte jag och Håkan till hotellet medans ungdomarna drog till klubben Maya där Antony även jobbar. Vi var medbjudna men för trötta för att hänga på. Vi sparade oss istället till slutet av veckan..
 
 
 
 
Efter frukosten på tisdag morgon promenerade jag och Håkan bort till Carrefour. Jag köpte ett par av deras käcka kinespyjamas och Håkan köpte skjortor i den intilliggande Arrowbutiken. Nej, det blev inget besök hos "tellefier" denna gång. Alltså tailorn på Lujiabang. 
Sen knallade vi bort till Johns kvarter och åt en god kineslunch. Friterat bröd (jotiaj), dumplings och kall sojamjölk. 
Eftermiddagen ägnades åt besök hos kära gamla "väskgubben" på 1333 Fuxing Middle Road, manikyr och pedikyr hos Ms Dolly och sen var det bara att börja ladda för kvällens middag på Xibo ihop med familjen Bjarneberg! En härlig kväll med många glada skratt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 På onsdagen tog vi metron till glasögonmarknaden och jag fick mig nu mina första, riktiga läsglasögon. De är riktigt fina faktiskt och jag får hoppas att jag genom att använda dessa kan "spara" mina ögon och inte fresta på inställandet av linsen allt för mycket ;-) Men Maria - inget besök till "rännan" denna gång!
 
Och efter det - lunch på underbara Element Fresh som alltid funkar! Visst, jag kunde tröttna även på det stället när vi bodde i Shanghai men det går inte att komma ifrån att deras mat är förvånansvärt fräsch. Så det blev en Savonasallad och en Blue Berry Hill smoothie. Mmmm, vad gott! 
Sen hade vi nöjet att få se hur John bor. Han delar lägenhet med Antony och de har varsitt rum men får dela på kök, vardagsrum och toalett. Lägenheten har ett bra läge på Hua Hai Road, nära till metro, affärer, restauranger m.m. och utsikten över Xujiahui och French concession är helt fantastisk! 
 
Sen så hade John en önskan om att besök Shanghai Aquarium så det gjorde vi och hade turen att komma precis när alla fiskar skulle utfodras. Kul att se när dykarna dök ner och matade dem!
 
På kvällen blev det ännu ett kärt återseende. Fördrink på GG hemma hos våra goa grannar Anders och Kristin och sen mumsig middag på Le Saleya!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nya tornet som håller på att byggas på Pudongsidan. Ska visst bli jäääääättehögt!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

dagar i Shanghai

Publicerad 2012-11-01 10:08:40 i Allmänt

dagarna bara springer iväg! Jag njuter i fulla drag av varje sekund och försöker vara "här och nu" under min tid i Shanghai. Ändå går tiden så fort, så fort. Kära återseenden med vänner, god mat på gamla favoritrestauranger, nostalgiska promenader längs välbekanta gator, besök på marknader och inhandlande av diverse ting som man bara "måste" köpa nu när man är här igen (converse, dieseljeans, mulberry, marc jacobs, raybans....) Och mycket , mycket mer!
Ska lägga in lite bilder sen när jag kommer till Köln igen.
Just nu sitter jag och Håkan på hotellrummet och väntar på att John ska komma från skolan. Han har eftermiddagslektioner idag. Sen blir det middag på Blue Frog i Novel City - ett av Johns favvoställe!!
Ses snart igen!

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

Välkommen till min blogg. Här kan ni följa mig i ord och bild om mitt liv som svensk i fjärran land. I April 2009 flyttade jag och maken till Shanghai, Kina och i November 2011 flyttade vi vidare till Köln, Tyskland. Vart det bär av härnäst vete gudarna!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela