katarinaicologne

2 år i Köln (Cologne) Tyskland.

waiting fro christmas 3

Publicerad 2011-12-22 10:36:17 i Allmänt

nu ska vi snart ge oss iväg. Sitter här en sista stund framför datorn och kom då att tänka på Karin Boyes dikt "I rörelse" Den passar bra in på mitt känsloläge idag så här kommer den. Både i text och i en liten ljudfil :-)

[Första versen som ljudfil]Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

(Lånat från hemsidan Karin Boye Sällskapet)

waiting for christmas 2

Publicerad 2011-12-21 11:53:35 i Allmänt

igår föll snön.  Det var vackert men sen framåt eftermiddagen hade det mesta slaskat bort.
Imorgon ska vi köra hem till Sverige. Bilen är fullpackad och själva är vi fulla av längtan och förväntan. De 105 milen  kommer kännas långa men efter varje mil kommer vi att vara lite närmare hem!

Ses snart!!längs kajen

Publicerad 2011-12-19 10:58:28 i Allmänt

Det är mestadels pråmar som trafikerar längs floden, riktigt låååånga sådana. Ibland två stycken som ser ihopsatta ut och som förs fram av en tredje mindre båt i aktern. Ser lite lustigt ut. Det verkar som att de som jobbar på dessa pråmar lever hela sitt liv där för oftast har de både sin bil och sin båt med sig. Praktiskt!
Ibland lägger de till längs kajen utanför oss. Igår kunde vi spana in "Anna".


helgens fika no1

Publicerad 2011-12-19 10:52:28 i Allmänt

på café Mauel har de många läckerheter som får det att vattnas i munnen. Vi har tänkt att avsmaka dem en efter en. I will be in danger here...


apfelberliner och cappuccino.

freitag Im Zollhafen 9

Publicerad 2011-12-16 15:44:56 i Allmänt

lyssnar på tyska topplistan och känner att fredags- och helgkänslan är på G!


kan konstatera att julklappshögen blir lite större för varje dag ;-)


allt medans adventsljusstaken sprider sitt värmande sken!

det räcker med lite ibland..

Publicerad 2011-12-15 15:22:07 i Allmänt

...för att humöret ska svänga! Som t.ex att det anlänt ett fint julkort från vänner i Sverige, att jag och Håkan äntligen fick skruvat ihop bäddsoffan, att grannen Sunny bjöd på koreanska pannkakor igår kväll, att det bara är en vecka kvar tills vi åker hem till Sverige!!
Idag har jag även fått julshoppat lite, ätit grillwurst im brötchen ;-) och hittat ett STORT pepparkakshus!

 

första steget..

Publicerad 2011-12-14 14:36:08 i Allmänt

..till att lära mig tyska är taget. Idag skärpte jag till mig och gick (med något darrande ben) och anmälde mig till en 4-veckors intensivkurs i tyska. Japp, nu är det gjort. Den 9 januari sätter jag mig åter igen på skolbänken.
Tandemschule på Rolandstrasse kan bli min väg till lycka eller undergång...
Den stora skillnaden med att bo här och inte kunna språket är ju att alla tror att jag talar tyska. Jag ser ju ut som en tysk! I Kina utmärkte man ju sig genom sitt utseende och ingen kines förväntade sig att man skulle förstå eller prata kinesiska. Det är faktiskt både pinsamt och jobbigt när man ska handla osv. och man blir tilltalad på tyska och står där som ett frågetecken??? Men det ska det bli ändring på inom kort alltså.


nu ska jag liksom tomtarna här i Köln, börja klättra på stegen. Språkstegen alltså ;-))

tråktisdag..

Publicerad 2011-12-13 13:43:16 i Allmänt

idag har jag en deppdag. En sån där dag när man vaknar på morgonen och inte vill gå upp, en sån där dag när man helst inte vill göra någonting utan bara gömma sig under täcket och stanna där tills endorfinerna börjar samla sig i kroppen igen. Det är grått och småregnigt ute och på TV:n sa dom att en storm är på väg in över Tyskland. Håkan har åkt till Arnhem i Holland och kommer inte hem förrän sent ikväll. Jag är ensam hela långa dagen och vet inte vad jag ska hitta på. Det är lucia och jag vill se lussefirandet men SVT Play bara buffrar. Har försökt trösta mig med lussekatt och havreflarn med chokladkräm. Det var gott så klart men rena kaloribomben...5 sekunder i munnen = 5 kg på höften. Jojo!
Jag saknar Shanghai, jag saknar Sverige, jag saknar mina barn, jag saknar allt jag inte har här. Idag känns Köln bara trist, tråkigt och framför allt ensamt and I don't like it... :-(

snabbfakta Köln

Publicerad 2011-12-12 15:06:42 i Allmänt

Köln är Tysklands fjärde största stad och ligger vid floden Rhen.
Köln är den äldsta av de tyska storstäderna och dess historia går nästan 2000 år tillbaka i tiden. Kanske är det tack vare den långa utvecklingstiden, som staden i sig har kunnat förena en karaktär av både intimitet och storstad, gammalt och nytt. Namnet Köln kommer från det latinska Colonia. Kejsar Claudius maka, Agrippina, som var född vid Rhen lät upphöja sin födelseplats till stad redan år 50 e. K
Invånarantal: ca. 1.020.600 inv.

snabbfakta Tyskland

Publicerad 2011-12-12 14:54:55 i Allmänt

Tyskland sträcker sig från Nordsjön i norr till Alperna i söder. Med 82 miljoner invånare är Tyskland Europas största nation och världens fjärde ekonomi. Den tyska regeringen är tongivande i EU och har nära band till såväl Washington som Moskva.


Officiellt namn
:        Bundesrepublik Deutschland/ Förbundsrepubliken Tyskland        
Yta - km2 :        357 000 (2010)        
Antal invånare :        81 635 580 (2010)        
Huvudstad med antal invånare :        Berlin 3 400 000 (uppskattning 2007)        
Statsskick :        republik, förbundsstat        
Statschef :        Christian Wulff        
Regeringschef :        förbundskansler Angela Merkel        
BNP per invånare - amerikanska dollar :        40 512 (2010)

Vill ni veta mer, gå in på www.landguiden.se


helgen 9-11 dec*

Publicerad 2011-12-12 13:04:21 i Allmänt

så har vi då haft vår första "riktiga" helg här i Köln! Efter att Håkan jobbat hela veckan så väntade jag med middag hemma - ugnsbakad lax med grönsaker och så äppelpaj till dessert. Till det en god pinot grigio!
Lördagen spenderades först med att storhandla på REWE - en supermarket som påminner om ICA hemma och som har ALLT. Där fick Håkan pröva på att spela minigolf och vann (med min hjälp) en flaska vin :-)
Efter att vi varit hemma och lämnat matvarorna blev det promenad genom stan, gata upp och gata ned. Härligt att bara flanera runt ibland och titta på människor. På kvällen hittade vi en liten restaurang där vi åt middag. Sen gick vi hem och såg världens snyftfilm..."A little bit of heaven". Åh, så sorglig den var. Men fin också. Kan rekommenderas!
På söndagen blev det åter promenad i stan och även lite julklapsshopping. Skojigt! På eftermiddagen besökte vi vår närmsta kyrka där det var advenstkonsert. Bleckblås, orgelspel och solosång. Så vackert och stämningsfullt!
Kvällen avslutades med middag hemma och slötittande framför tv:n. Gött!!


minigolf på REWE!


"no e de lörda kwäl" och då tar man sig en Kölsch!!

       


St.Severinkirche som ligger på Severinstrasse.


Adventskonsert i kyrkan.


Fullmåne över Severinsbrücke!
grannträff

Publicerad 2011-12-09 14:13:02 i Allmänt

igår kväll var det grannträff för oss som bor i haus 9. Det var Thomas med frun Jutta som bjudit in till detta enkla sätt att umgås. Vi var på julmarknaden som ligger nära vårt hus, drack glühwein och snackade. Efter hand dök några fler grannsjälar upp och det blev riktigt mysigt. Vi snackade mest med ett yngre par där mannen är från Holland och kvinnan från Korea. Också expats med andra ord så vi hade ju en del gemensamt! Idag har jag och kvinnan varit runt på stan och hon har bl.a visat mig en bra skola där man kan läsa tyska. Verkar klart intressant!


fika med Sunny, min första bekantskap i Köln.

kontraster

Publicerad 2011-12-08 16:02:03 i Allmänt

idag tog jag spårvagnen till det stora shoppingområdet Neumarkt. Hur mycket affärer och julpynt som helst. Blev helt snurrig av att gå runt där. Mitt i detta shoppingmecka ligger en kyrka, Antoniterkirche. Dit tog jag min tillflykt och kunde slappna av en stund. Tände även ett ljus för de som ej längre finns med oss på jorden. Blev lite sentimental och gråtmild där jag satt. Tänkte på den stundande julen. Nära och kära och ja...ni fattar.
Läste också att de ska ha en Händelkonsert i kyrkan imorgon kväll. Kanske något för oss? Får höra vad Håkan tycker.
Sen fikade jag på Starbuck's och då kändes det nästan som om jag var tillbaka i Shanghai. Hur många Starbuck's caféer har man inte hängt på där??"tänd ett ljus och låt det brinna - låt aldrig hoppet försvinna" (Triad)fin skulptur i kyrkan.


på promenad

Publicerad 2011-12-07 14:05:37 i Allmänt

precis när jag stuckit näsan utanför huset idag så började det att regna...igen...Sån tur att jag hade paraflaxen med mig. Men det öste ner såpass mycket att jag blev rejält blöt ändå så när jag kom fram till chokladmuseet gick jag in där istället. Oh, vilket museum! Där finns allt att läsa om kakaobönans historia och egenskaper, en chokladfabrik, en restaurang och en chokladbutik. Mumsigt värre!
Lagom till mitt besök där var slut så hade det slutat regna och solen sken!! Det blev en promenad till gamla stan och där uppenbarade sig ännu fler julmarknader. Tyskarna verkar helt galna i dessa weihnachtsmarkts. Men mysiga är dom! Marknaderna alltså ;-)

                     
en landsman som det stod att läsa om på chokladmuseet! Kakaoträdet och chokladfabriken.
 

formar för sillchoklad kanske?


interiör från en chokladbutik i Köln anno 1930.


några läckerheter från den nya butiken...vill köpa ALLT!!
Bambi på hal is?


på väg in genom gränderna i Aldstadt...

     

nyinflyttad i stan!

Publicerad 2011-12-06 10:44:25 i Allmänt

i lördags kunde vi äntligen flytta in i vår nya lägenhet. Åh, så roligt! Visserligen hade vi det bra på hotellet men man vill ju ha sitt eget krypin. Än så länge saknas mycket här men det är fantastiskt vad man ändå klarar sig på få saker. Fast nu börjar det trilla in det ena efter det andra. Idag kom soffan och i söndags köpte vi 2 fåtöljer och en bäddsoffa till gästrummet. Ikväll kanske vi får en TV...
Vi har verkligen slitit med denna lägenhet och fått göra i princip allting själva. Här fanns ju ingenting!! Men det har varit/är roligt också att få inreda från början. Jag tror vi har en lite modernare stil nu än hemma på Klädesholmen. Man får ju inte vara rädd för att förnya sig ;-) Klicka på de små bilderna så blir de större!

     
walk-in-closet i anslutning till vårt sovrum.       köket!adventsmys.


så här ser vardagsrummet idag!


det börjar arta sig!

Publicerad 2011-12-02 20:41:10 i Allmänt

efter regn kommer solsken och efter slit kommer belöningen! (Förhoppningsvis iallafall ;-))
Vi har nu fått garderoberna på plats, hyllorna i förrådet är klara, klädhängaren i hallen är klar och idag kom första lasset från Shanghai med lite välbehövliga saker som porslin och JULSAKER!!! Ja, lite annat kom också som dator, skrivare, kläder m.m. Imorgon ska skrivbord och säng och nattygsbord monteras och sen är det inflyttningsklart. Vi saknar fortfarande både soffa och TV men det kommer, det kommer!! Och alla våra andra möbler och saker från Shanghai anländer inte förrän i januari men den som väntar på något gott... :-)
Så imorgon checkar vi ut från hotell Regent och "checkar" in på Im Zollhafen 9 istället!
Idag fick vi lite härlig gemütlich tysklandskänsla när vi skulle äta lunch. Vi gick bort till shokoladenmuseum som ligger nära vår lägenhet och där är det nu en julmarknad med en korv och glüweindoft som slår emot en på långt håll. Underbart!! Dit ska vi gå igen.


såhär ligger våra kläder..


som snart kan hängas in i nya fina PAX-garderober från IKEA!


Håkan känner mjölksyran komma i armarna efter ett antal lampuppsättningar..


han är mycket gladare när han får äta wurst med grönkål på marknaden!
vi sliter...

Publicerad 2011-12-01 21:05:36 i Allmänt

..med byggande av garderober, hyllor och en massa annat bröte. Puh, nu börjar jag bli trött på alla dessa flyttar. Känns som hela hösten bara handlat om flytt, flytt och åter flytt. Det tar på krafterna men det är bara att kämpa på. Imorgon kommer flygfrakten med en liten del av våra saker från Shanghai. Ska bli kul att plocka upp!
Nu ska jag gotta mej med lite macadamianötter medans Håkan kollar in en dubbad variant av "Transporter". Inte undra på att tyskarna är dåliga på engelska när de envisas med att dubba utländska filmer. Där är kineserna styvare måste jag säga. Inget dubb i Shanghai!

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

Välkommen till min blogg. Här kan ni följa mig i ord och bild om mitt liv som svensk i fjärran land. I April 2009 flyttade jag och maken till Shanghai, Kina och i November 2011 flyttade vi vidare till Köln, Tyskland. Vart det bär av härnäst vete gudarna!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela