katarinaicologne

2 år i Köln (Cologne) Tyskland.

besök av John

Publicerad 2012-01-30 16:46:46 i Allmänt

john kom hit sent på kvällen i onsdags. Han åkte med Lufthansa till Frankfurt och tog sen tåget därifrån till Köln. Det går tyvärr inga direktflyg från Göteborg till Köln så man måste alltid åka via en annan destination.
På onsdag kväll hann vi inte med så mycket mer än att bara åka till lägenheten och så fick John i sig lite kvällsmat och sen var det dags för att sova. På torsdagen visade jag honom runt i vårt närområde och sen på eftermiddagen åkte han iväg för att träffa Eunjin som han lärde känna när de bägge bodde i Shanghai. Eunjin är från Korea och bor hos en tysk värdfamilj här och ska snart börja läsa tyska.
På kvällen bjöd vi hem Eunjin på middag med hemlagade köttbullar och potatismos. Det gillade både hon och John starkt. John har längtat SÅ efter mammas mat igen förstod jag ;-)
På fredagen följde John med mig till skolan. Det tyckte han var kul och han fick friska upp sina tyskakunskaper. Och jag fick bedömningen - Ja, du var ju inte sämst i klassen iallafall.....
Middag hemma på kvällen och så fick vi äntligen umgås med Håkan igen som varit bortrest till Schweizh under hela veckan. När det var läggdags för mig och Håkan så stack John ut i natten för att möta upp Eunjin. Vid 05.00 på lördagmorgon hörde jag hur ytterdörren öppnades och in kom John som sen spenderade ganska många timmar i sängen... Inte förrän framåt eftermiddagen kom vi oss ut för att gå och besöka Domen. Det som är så bra när man har besök är att man verkligen får upptäcka sin stad. Jag och Håkan har bara varit utanför Domen tidigare men nu fick vi även se insidan. Alla sådana här stora kyrkor har något mäktigt över sig tycker jag men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på hur många slavar som säkerligen fått slita för att bygga dem. Jag menar på den tiden, för flera hundra år sedan. De saknade ju alla hjälpmedel som finns nu. Vilket slit! Men vackert blev det. Vi gick de otaliga trapporna upp till ena tornet och hjärtat fick pumpa på. Oj, oj, men vilken utsikt när vi väl kom upp.
På kvällen blev det middag på franska Maison Blue. En helt underbar liten restaurang som påminner mig om både Cyrano i Göteborg och Le Saleya i Shanghai. Jag är svag för fransk mat och jag är svag för såna här mysiga små ställen med ett personligt och vänligt bemötande av personalen och när maten är tillagad med fina råvaror och med kärlek. Full pott!
Söndagen ägnades åt en promenad runt vårt område igen, besök på chokladmuseet och senapsmuseet, lite sightseeing med bilen runt stan och sen fika på café Bonnen. På kvällen blev det middag hemma och sen filmtajm!
Hemfärden idag för John gick med flyg hela vägen från Köln via Munchen. Jag åkte med ut till flygplatsen och blev som vanligt alldeles gråtfärdig när jag såg honom försvinna borta vid säkerhetskontrollen....Det har varit så mysigt att ha honom här i några dagar men det var på tok för kort tid och det gick på tok för fort. Men det är väl så när man har roligt...
Tack för att du kom John! Ses snart igen!!!!


utanför Domen


        Currywurst!!


John och Eunjin.

 
På Maison Blue.     frukost!De har höga hus här också! Vid Media Park.


Café Bonnen....

lite skumpa sådär på söndag kväll... aldrig fel!


på väg hem till Sverige igen.mein Sohn ist hier!

Publicerad 2012-01-26 15:30:03 i Allmänt

     efter en promenad runt Zollhafen och Severinstrasse i det idag kalla och blåsiga vädret gick vi in och värmde oss med god fika på Mauel.

hemma hos

Publicerad 2012-01-26 15:22:23 i Allmänt

litet smakprov på hur det nu ser ut hemma hos oss!

  
hallen med Kinaskåpet från Elm workshop och porslin från Spin. Just dessa söta små vaser är en hejdågåva från våra Shanghaifriends. Det är 12 vaser med olika ansiktsuttryck och jag tänker på våra fina vänner i öst varje gång jag tittar på dem. Kunde vi fått en bättre gåva?


vårt fina almbord med tillhörande stolar. Också från Elm workshop.    


litet soffbord från Habitat. Inköpt här i Köln.


på ena toan står Mao (inköpt på antikmarknaden i Shanghai). Där passar han bra för han var ju en riktig "skitgubbe"!


Konst

Publicerad 2012-01-25 18:36:20 i Allmänt

Idag har jag varit en kulturtant och varit på Kunsthaus Rhenania. Varje vecka ordnar nämligen skolan ett såkallat kulturprogram och denna veckan såg vi en video-installation av den chilenske konstnären Cristian Silva-Avaria. Installationen hette Summertime och handlade om någon sorts jämförelse mellan korta och långa somrar och vad människor gör under sommaren/semestern. På något som såg ut som virad gladpack runt pelare visades filmer av gungande kryssningsfartyg och på mindre skärmar visades människor i en park om sommaren. Jag har lite svårt för sån här konst måste jag säga. Det är ju inte direkt något man köper och har hemma i vardagsrummet men något ville ju konstnären säga med detta verk. Jag pratade lite med honom och han sa att tex kryssningsfartygen för honom var något av flytande fängelse. Lite scary i sammanhanget är att utställningen öppnades samma dag som Concordia gick på grund utanför Italien...
www.rhenaniakunsthaus.de 

Flashbacks..

Publicerad 2012-01-24 18:44:03 i Allmänt

Idag har jag fått otäcka flashbacks från förr. Nämligen från skoltiden som för min del inte alltid var förknippad med en rolig tid. Jo, fram till femte, sjätte klass var det ganska okej men i sjuan hände plötsligt något. Knasiga lärare bidrog nog till mycket och just den där känslan av att känna sig totalt dum i huvudet när man inte förstod något i undervisningen. Det gällde som väl var inte alla ämnen men jag minns t.ex fysik och kemilektionerna med avsky och det berodde till största delen på att läraren i princip satte skräck i mig.
Idag återkom känslan när jag mitt uppe i lärandet av nominativ och ackusativ drabbades av total hjärnsläpp. Jag förstod plötsligt ingenting, blev nervös och så - blackout.  Nu är jag ju vuxen och kan på något vis hantera detta, vet att det inte är världens undergång men ändå. Känslan är den samma och känslor förändras inte hur gammal eller ung man än är. Men jag kan vara mycket glad och tacksam för jag har en underbar tyskalärare. Jag sa som det var, att nu är det stopp i hjärnan och hon är bara helt lugn och förklarar både en och två gånger till. Kanske klarnade det något  men det var just den där hemska känslan jag ville berätta om idag. Jag tror vi alla har känt eller känner den nån gång emellanåt. Hoppas på en bättre dag imorgon - utan otäcka flashbacks.

helgen vecka 3.

Publicerad 2012-01-23 16:04:53 i Allmänt

i fredags kom containern från Shanghai! Hela helgen har vi packat upp lådor och ställt iordning möbler m.m i lägenheten. Nu börjar här likna ett hem och det känns väldigt bra. Återkommer snart med bilder!!

rättelse!

Publicerad 2012-01-23 16:01:07 i Allmänt

för alla fotbollsintreserade läsare: Podolski bor här!! Dock inte i samma hus som oss utan i huset brevid. Så vi är ju grannar kan man säga.


vi bor i det gula tegelhuset. Podolski bor i "kranhuset". Han bor säkert högst upp och har takterass och utsikt över både floden och hela stan. Inte billitt!! som tjörbun sa.

vad händer i fotbollshuset?

Publicerad 2012-01-19 16:34:33 i Allmänt

jo, senaste nytt är att Jörgensen har flyttat eftersom hans klubb Bayern Leverkusen har lånat ut honom till Kaiserslautern. Men Novakovic bor kvar! Häromdagen träffades vi i hissen men jag frågade INTE efter autografen eller så. Ifall nu någon undrade det... Har fått frågan om även Novakovics spelkompis Podolski bor i huset men det finns inget som tyder på det. Han bor nog betydligt lyxigare än så här eftersom han är en ganska så högt rankad och väldigt välbetald fotbollsspelare.
Både Novakovic och Podolski spelar i FC Köln. Tänk vad jag kan mycket om fotboll plötsligt ;-)


Novakovic - min granne! Och så är tydligen laget sponsrat av matkedjan REWE där vi brukar handla!

tack för idag*

Publicerad 2012-01-17 18:25:19 i Allmänt

Vädret har varit helt underbart i några dagar nu. Det började så smått i lördags och har bara blivit bättre. Solen skiner hela dagen och inte en regndroppe har varit i sikte. Visserligen har det blivit kallare också men det gör inget. Bara solen skiner! I morse var det så vackert att jag var tvungen att plocka fram kameran och ta några bilder. Allt blev så vackert när solen sken in genom vardagsrumsfönstret.


Severinsbrucke i morgonljus
granutslängardag?

Publicerad 2012-01-17 18:11:25 i Allmänt

idag på väg till skolan såg jag flera såna här små granhögar längs vägen. Är det nån speciell dag idag för att slänga ut granen tro?? Annars var ju tjugondedag Knut förra veckan och det vet jag att även tyskarna har så...Granhögarna låg där nämligen inte igår! Ja, frågan förblir olöst eller så är de bara lite sena här.

helgens hemmafika

Publicerad 2012-01-15 19:39:04 i Allmänt

vi gillar att fika!! Idag efter vandringen gottade vi oss med varsin tysk bulle och jag drack cappucino och Håkan varm choklad. Mumma det!
vi använde naturligtvis våra fina julklappsmuggar :-)

rekat för vandringsgänget!

Publicerad 2012-01-15 18:47:08 i Allmänt

söndag är lika med utflyktsdag och idag åkte vi till Gummersbach, Bergische Land, som ligger ca 5 mil öster om Köln. Där finns det många fina strövområden i en vacker och kuperad miljö. Såg lite ut som ett alplandskap.
Så nu har vi sonderat terrängen lite inför kommande vandringar här nere ;-) Kan meddela att det även finns flera brauhäuser i området ;-)
kino

Publicerad 2012-01-15 18:30:51 i Allmänt

jag minns när jag var liten och hälsade på farmor och farfar i Göteborg. En gång skulle jag  och farfar gå på bio. Han sa  - "Idag ska vi gå på kinne Katarina!" "Kinne" tänkte jag och undrade vad det var. Då fick farfar förklara att det betydde samma sak som att gå på bio men när han växte upp sa de alltid kinne.
Därför är det så kul när jag nu lär mig ett nytt språk och märker hur många ord svenskan har gemensamt med tyskan och vice versa. Bio här heter kino och har även likheter med engelskans cinema. Igår gjorde vi ett besök på kino Metropolis. Där visas nämligen filmerna i sitt originalspråk med tysk text. Annars är ju alla utländska filmer och tv-serier dubbade till tyska här vilket blir väldigt tråkigt i längden och är också väldigt onödigt enligt mig. Vi såg iallafall den senaste Sherlock Holmesfilmen och den var ganska skojig. Men skojigast var att man inte bara kunde köpa med sig popcorn och läsk i bions kiosk utan även öl, vin eller vodka ;-)) Mycket märkligt för en svensk!!

meine neue Lehrer

Publicerad 2012-01-12 16:48:04 i Allmänt

idag fick vi en ny lärare som vi ska ha varje torsdag och fredag. Han heter Elyseo och har en annan pedagogik än Katharina. Elyseo pratar endast tyska med oss och han pratar ganska fort. Vi var nog alla lite chockade till en början idag men Elyseo förklarade att vi kommer att lära oss bäst på detta sätt. Han vill inte att klassrumsmiljön ska vara allt för olik världen utanför. Vi kan ställa en fråga på t.ex engelska men han besvarar den alltid på tyska. Om vi inte förstår använder han kroppspråk eller ritar på tavlan. Det var ändå inte helt enkelt och då har jag ändå ett försprång i och med att tyskan ligger nära svenskan. Värre var det nog för flera andra.. Men Elyseo verkar vara en skön prick, lite av en teaterapa så det var ändå en rolig dag idag! Tänk er torgvantar, stickad kofta, stor sjal virad runt halsen, manchesterbyxor, basker och ring i läppen. Där har ni Elyseo!

mitt andra hem..

Publicerad 2012-01-10 16:19:48 i Allmänt

..i fyra veckor kommer att vara Tandemschule på Rolandstrasse. Vi är 1o stycken vetgiriga utlänningar i klassen och kommer från hela världen - USA, Colombia, Argentina, Australien, Indonesien, Polen, England, Frankrike.
Vår lärare har det vackra namnet Katharina. Hon verkar bra och ger oss uppmuntrande ord.
Igår var jag så trött när jag kom hem att jag fick lägga mig på soffan en stund. Det är jobbigt att sitta en hel dag och koncentrera sig på att lära sig ett nytt språk. Fast jag kan redan säga att det här kommer att bli betydligt lättare än att lära sig kinesiska. Oj, oj, går inte att jämföra. Sist men inte minst - Detta är kul också!! 

Så här långt kan jag säga: Ich heisse Katarina. Ich bin 44 Jarhe alt. Ich komme aus Schweden un ich wohne in Köln. Ich bin sozialarbeiterin von Beruf. Ich spreche schwedish, english und ein bissen chinesisch und ein bissen fransösish. Meine Hobbys sind reisen, lesen und mit meine familie zusammen sein. Mein Mann arbeitet in Deutschland und ich möchte deutsch lernen. 

Nu ska jag göra dagens läxa! 

Tschüs!!


 

Bilder från Köln.

Publicerad 2012-01-10 16:06:13 i Allmänt


det regnar ganska ofta och mycket här...

       
en dag tittade solen fram! För att ganska snart bytas ut mot regntunga skyar igen..:-(


va, va, va???


och så lite klotter. Eh, jag menar graffitti.
söndagsutflykt

Publicerad 2012-01-09 15:13:48 i Allmänt

söndagen ägnades åt en utflykt till det lilla samhället Brühl som ligger strax utanför Köln. Tar ca 30 minuter med bil att köra dit. I Brühl har de två gamla fina slott - schloss Augustusburg och Jagdschloss Falkenlust. Det finns även en fin slottspark som binder ihop de två slotten. Denna årstiden är det ju inte så mycket att se i parken men jag kan tänka mig att där är riktigt vackert framåt vårkanten.Skulle egentligen laddat ner fler foton här men nu har jag försökt i 2 dagar att göra det och av någon outgrundlig anledning fungerar det inte....Det har hänt någon gång förut och är såååå frustrerande!!prövat på nattlivet i Köln

Publicerad 2012-01-09 14:38:44 i Allmänt

även om vi inte känner så många här i Köln. I princip inga!! så kan man ju inte bara sitta hemma och hänga. I lördags gick vi först ut och åt och sen gick vi på barrunda. Hamnade bl.a på Papa Joe's jazzbar. Ett mysigt men knökfullt ställe! Där var det verkligen "knö dej in fast dörra e trång" som Hedenbratt sjöng.
Det roligaste var när en kvinna ur publiken gick upp och sjöng med livebandet. Alla höll nog andan där ett tag och tänkte "hur ska detta gå?" Men det visade sig att hon sjöng fantastiskt bra. Var nog utbildad jazzsångerska eller nåt.


först lite sekt - Tysklands svar på champagne.


Papa Joe's.

finaste julgåvorna

Publicerad 2012-01-06 12:15:39 i Allmänt

förutom att jag hade förmånen att få vara med mina älskade barn på julafton, vilket är den bästa gåvan av alla, så fick jag även några andra fina saker.


"mamma is my superhero"


"Stephanie och John" Hängsmycke tillverkat i silver av Stephanies kompis Mikaela.

torsdagen den 5 januari

Publicerad 2012-01-05 12:52:35 i Allmänt

känner mig lite som kossan i boken Ur en kos dagbok av Beppe Wolgers - vaknade, det regnade ute, åt, idisslade, blev mjölkad, åt lite till, tittade på Majros, hon stod kvar i sitt bås, såg en spindel, blev mjölkad, somnade....
Ja, ungefär så fortsätter boken om hur det kan se ut för en kossa. Just denna kossan drömmer om ett annat liv och det verkar som drömmen till slut går i uppfyllelse...För att hon sedan ska upptäcka att livet där hemma nog inte var så tokigt ändå. Gräset är alltid grönare på andra sidan.
Mina dagar är ganska lika kossans just nu -  vaknar, äter frukost, tittar ut över floden, ser att det regnar och är grått ute, går in på internet och kollar mailen och facebook, tar en promenad, äter lunch, kollar mailen och facebook igen, dricker kaffe, lagar middag och inväntar Håkan, går och lägger mig...
Mina drömmar just nu handlar om att jag vill ha en bra tillvaro här i Köln, att jag ska klara av tyskakursen som börjar nästa vecka, att det ska komma folk och hälsa på oss under våren. Ungefär så.


taget under min promenad idag runt Rheinauhafen.

nyår 2011

Publicerad 2012-01-03 15:06:17 i Allmänt

nyår a' la James Bond med alla ingredienser som sig bör - vodka martini, smoking, high heels, casinospel, skurkar, champagne, glitter och glamour. En underbar kväll i goda vänners lag - en kväll att minnas nu i gråa januari innan våren kommer och lyser upp!     

anna o jag.

magnus o Håkan.     
sötaste minibondbrudarna - Ellen o Anna!


007 - with a license to kill. Anders o Sandra som James!


värsta skurken!! Dan som Jaws.

    


*GOTT NYTT 2012*

jul 2011

Publicerad 2012-01-03 13:10:50 i Allmänt

TOMTEN
av Viktor Rydberg

(1828-1895)

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken
Endast tomten är vaken

Står där så grå vid ladugårdsdörr,
grå mot den vita driva,
tittar, som många vintrar förr,
upp emot månens skiva
Tittar mot skogen, där gran och fur
drar kring gården sin dunkla mur
grubblar, fast ej det lär båta,
över en underlig gåta
För sin hand genom skägg och hår,
skakar huvud och hätta ---
»nej, den gåtan är alltför svår,
nej, jag gissar ej detta» ---
slår, som han plägar, inom kort
slika spörjande tankar bort,
går att ordna och pyssla,
går att sköta sin syssla.

Går till visthus och redskapshus,
känner på alla låsen ---
korna drömma vid månens ljus
sommardrömmar i båsen;
glömsk av sele och pisk och töm
Pålle i stallet har ock en dröm:
krubban han lutar över
fylls av doftande klöver; ---Går till stängslet för lamm och får,
ser, hur de sova där inne;
går till hönsen, där tuppen står
stolt på sin högsta pinne;
Karo i hundbots halm mår gott,
vaknar och viftar svansen smått,
Karo sin tomte känner,
de äro gode vänner.

Tomten smyger sig sist att se
husbondfolket det kära,
länge och väl han märkt, att de
hålla hans flit i ära;
barnens kammar han sen på tå
nalkas att se de söta små,
ingen må det förtycka:
det är hans största lycka.Så har han sett dem, far och son,
ren genom många leder
slumra som barn; men varifrån
kommo de väl hit neder?
Släkte följde på släkte snart,
blomstrade, åldrades, gick --- men vart?
Gåtan, som icke låter
gissa sig, kom så åter!

Tomten vandrar till ladans loft:
där har han bo och fäste
högt på skullen i höets doft,
nära vid svalans näste;
nu är väl svalans boning tom,
men till våren med blad och blom
kommer hon nog tillbaka,
följd av sin näpna maka.Då har hon alltid att kvittra om
månget ett färdeminne,
intet likväl om gåtan, som
rör sig i tomtens sinne.
Genom en springa i ladans vägg
lyser månen på gubbens skägg,
strimman på skägget blänker,
tomten grubblar och tänker.


Tyst är skogen och nejden all,
livet där ute är fruset,
blott från fjärran av forsens fall
höres helt sakta bruset.
Tomten lyssnar och, halvt i dröm,
tycker sig höra tidens ström,
undrar, varthän den skall fara,
undrar, var källan må vara.


Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
gott intill morgontimma.
Månen sänker sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

in memory

Publicerad 2012-01-03 13:07:38 i Allmänt

Blev våldsamt påmind om livets förgänglighet då min före detta svägerska och mina brorsbarns mamma gick bort på julafton. Så ofattbart och så orättvist är livet. Kära Anita - sov så gott. 

::Sparvöga av Marie Fredriksson::

Du lilla sparvöga flyg över ängarna
Dröm dina drömmar så länge du känner liv
Du lilla sparvöga flyg över ängarna
Dröm dina drömmar så länge du känner liv, känner liv
Vår tid är nu en svartvit film
Som blir till färg om du vill
Så många val så svårt att se
När dina bruna ögon vill se mer
Du lilla sparvöga flyg över ängarna
Dröm dina drömmar så länge du känner liv
Du lilla sparvöga flyg över ängarna
Dröm dina drömmar så länge du känner liv, känner liv
Tiden den går livet är så kort
Alltför kort för att gömmas bort
Så gör det du vill och blomma ut
Njut av din spegelbild vår tid är nu
Du lilla sparvöga flyg över ängarna
Dröm dina drömmar så länge du känner liv
Du lilla sparvöga flyg över ängarna
Dröm dina drömmar så länge du känner
Du lilla sparvöga flyg över ängarna
Dröm dina drömmar så länge du känner liv...


 


Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

Välkommen till min blogg. Här kan ni följa mig i ord och bild om mitt liv som svensk i fjärran land. I April 2009 flyttade jag och maken till Shanghai, Kina och i November 2011 flyttade vi vidare till Köln, Tyskland. Vart det bär av härnäst vete gudarna!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela